Norme Coca 2023 - 2024

Până să vină pe lume Cristian, nu ştiau ce este fericirea şi se gândeau la ea ca la o utopie. Soţii Şerban s-au chinuit 15 ani să aibă un copil şi când într-un sfârşit minunea s-a întâmplat, pe lume a venit un băieţel.

N-avea decât şase luni şi jumătate când a văzut pentru prima dată lumina zilei. Era cât o jucărie, cântarea puţin peste un kilogram, iar degeţelul lui mic arată ca o jumătate de chibrit. Aşa mic cum era, nu l-ar fi schimbat pentru nimic în lume. A urmat o luptă crâncenă pentru viaţă. După o lună şi jumătate, tatăl lui l-a dus acasă "într-un fel de clocitoare pentru bebeluşi prea mici", cum spune chiar el.

Şi-au vegheat copilul, l-au crescut mare, l-au învăţat de toate, însă timpul a fost prea scurt pentru ei.

Când avea doar 11 ani, copilul a murit înecat. Câtă durere, câtă disperare... Cerul s-a prăbuşit peste ei. Erau la pământ şi ştiau că nu se vor mai ridica vreodată. Au plâns, l-au căutat prin casă, pe scări, în curte, pe strada, l-au strigat... în zadar. Au bătut parcurile şi în fiecare au găsit numai amintiri cu el.

Un an mai tarziu, au descoperit o punte de salvare. Pentru a-şi alina durerea şi pentru că alţi părinţi să nu treacă prin ce treceau ei, cei doi medici s-au gândit să contruiască un centru pentru copiii bolnavi de diabet şi hemofilie.

"Este un subiect pe care îl discut cu mare durere în suflet. În viaţă trecem prin multe momente de încercare şi unele momente pot să fie devastatoare. Probabil că trebuie să fii foarte puternic şi cred ca să beneficiezi de ajutorul puterii divine ca să poţi să treci prin acele momente de încercare... să poţi să-ţi aduni aceste puteri şi să poţi şi să doreşti ca alţi părinţi să nu treacă prin momente cutremurătoare, prin momente atât de grele. Tot ceea ce am făcut ne-a şi ajutat să supravietuim", dr. Marghit Serban.

Centrul a fost construit între anii 1992-1997 de Viorel Şerban şi Marghit Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara. Este unic în România şi singurul din Europa de Est. Centrul Medical "Cristian Şerban" din Buziaş este o instituţie medicală pentru copii şi tineri, cu vârstă cuprinsă între 0 şi 35 de ani.

Pacientii nu platesc nimic

O parte din servicii sunt acoperite de Casa de Asigurări, restul vin din sponsorizări şi donaţii. Aici, copiii bolnavi au parte de evaluarea clinică şi exploratorie riguroasă specifică fiecărei boli, optimizarea terapiei, educaţia pentru boală, recuperarea deficitelor locomotorii şi psiho-senzoriale, asigurarea suportului psiho-social al copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1 (insulinodependent), cu hemofilie şi cu alte boli, consiliere complexă medicală şi psihologică.

"În fiecare an avem o listă din partea tuturor judeţelor şi ştim câti copii sunt. În luna octombrie trimitem câte o scrisoare fiecărui copil. Avem 5.200 de copii în baza noastră de date şi trimitem 5.200 de  scrisori. Pacienţii se inscriu singuri şi noi ştim de fiecare dată când începe o nouă serie cati pacienti vom avea", a explicat doctorul Viorel Şerban.

Centrul Medical "Cristian Şerban" este un spital modern cu o capacitate de 50 de locuri (diabetzaharat - 35 de locuri, hemofilie - 10 locuri şi recuperare fizică medicală - 5 locuri ), ce funcţionează în camere cu 2 paturi, tot timpul anului, în serii de câte 12-14 zile. Serviciile medicale sunt complete, de o calitate comparabilă cu cele oferite de clinici universitare de profil din ţară şi clinici din occident.

"Niciodată nu am crezut că noi doi medici simpli, un pediatru şi un diabetolog, am putea să facem ceva mare care să poată să servească pe cei cărora le dedicăm acţiunea", a mărturist dr. Marghit Şerban.

Într-adevăr, au făcut ceva măreţ. Copii aduşi pe braţe de părinţi merg acum acasă pe picioarele lor. Sunt multumiţi ca alte mame nu trebuie să-şi plânga fiii. Durerea lor nu a trecut nici măcar o clipa. E vie, crudă şi nesfârşită. Au găsit puterea să meargă mai departe, dar niciodată rănile lor nu se vor vindeca.

Au trecut 22 de ani, o veşnicie pentru ei.

 • Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical. "Medic în România" este o campanie semnată de ROMÂNIATV.NET, iniţiată şi susţinută de Consiliul Investitorilor Straini. Materialele noastre vor prezenta poveştile unor medici care au ales să rămână în ţară şi să se dedice cu tot sufletul pacienţilor.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro