Medicii sunt revoltati de solutiile gasite de Guvernul Ponta pentru majorarea veniturilor si resping ideea legalizarii si impozitarii "spagii". "E o gluma proasta, foarte proasta", spune Dan Dumitrescu (foto), medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Zeci de mii de medici s-au solidarizat pe retelele de socializare in ultimele zile, cerand venituri mai mari, pe masura pregatirii si importantei muncii lor, dar si conditii mai bune in spitale.
Astfel, pagina de Facebook Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!, a adunat pana acum aproape 30.000 de membri, care isi spun cu voce tare nemultumirile fata de solutiile avansate de premierul Victor Ponta si negociate cu sindicatele de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, dr. Dan Dumitrescu se intreaba de ce medicii sunt tratati altfel decat magistratii si subliniaza faptul ca spitalele private din Romania sunt cel mai bun exemplu ca se poate face si la noi performanta, totul e sa se vrea.
Cum arata o zi din viata unui medic intr-un spital din Romania?
O sa va spun cum arata o zi din viata unui medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, pentru ca lucrurile difera, cu siguranta, de la spital la spital.
Ora 6-6:30 trezirea, astfel incat la 7:30- 7:45 sa ajung deja pe sectie si pana incepe raportul de garda, la ora 8, sa "iau pulsul" pacientilor internati, astfel incat la raport sa fiu in tema cu eventualele probleme aparute si sa pot sa le expun, pentru a fi discutate de intregul personal.
Raportul de garda dureaza intre 30-60 min. Dupa raport, fiecare pacient este examinat, se noteaza evolutia si se prescrie tratamentul.
Urmeaza programul operator, stabilit cu o zi inainte. Se intra in operatie in jur de ora 9:30-10, dar nu se stie cand se iese. O operatie poate sa dureze o ora sau chiar 3-4. E foarte variabil.
Intre operatii, "repaus". Programul zilnic se termina cand ne-am asigurat ca pacientii operati sunt deja la salon.
De cele mai multe ori este nevoie ca, dupa amiaza, dupa ora 17:00, sa mai facem o contravizita de 30-45 min. pentru a ne asigura ca lucrurile sunt pe drumul cel bun.
In completare, o sa va spun si ce inseamna o zi de garda. Toata ziua stai in picioare si alergi in stanga si in dreapta prin spital, la consulturi interdisciplinare si examinari in continuu la camera de garda, de la banale intepaturi pana la accidente rutiere care impun operatie de urgenta in maximum 10 min. de la prezentare. Aici, in garda, totul e neprevazut.
Odihna? Maximum 2-3 ore peste noapte, daca ai noroc. Iar dimineata, la ora 8, incepe o zi obisnuita de munca.
Remuneratia pentru o zi de garda este in jur de 150-170 lei, impozabil. Cat un zidar mediu.
Medicii sunt revoltati, cum vedeti rezolvata problema, aparent fara solutie, a salarizarii cadrelor medicale?
Cred si eu ca suntem revoltati. Salariul unui chirurg variaza intre 1.700 si 2.200 lei, in functie de vechime.
Ne-am asumat juramantul lui Hipocrate si normal ar fi sa facem tot ce ne sta in putinta pentru binele pacientilor a caror viata de foarte multe ori sta in mainile noastre. Cu ce sunt mai presus magistratii, in a caror decizie sta libertatea/viata celor judecati?
Se spune ca ei trebuie sa judece corect si sa nu cada prada ispitei intereselor, insa si ei au jurat!
In ceea ce priveste salarizarea, este o singura solutie: echilibrarea si recunoasterea meritelor fiecaruia, asemeni tarilor vestice, unde statutul unui medic in societate este intr-adevar la cote ridicate.
Salarizarea este o cauza a exodului medicilor. Poate principala, dar nu singura. Vor ramane medicii romani in tara dupa ce vor avea salariul marit cu 25%?
Intr-adevar, nu doar salarizarea este singura cauza a exodului medicilor in strainatate, insa cu siguranta este principala. Nu ai bani, esti "fiul ploii", spune o vorba populara.
25% crestere nu reprezinta nimic, doar motiv de nemultumire in randul restului bugetarilor.
Ce ar trebui facut pentru ca intreg sistemul medical romanesc sa fie resuscitat?
Sincer, nu stiu cu ce ar trebui inceput, dar cu siguranta trebuie sa se inceapa de undeva, cu ceva.
Probabil cu implementarea unui serviciu medical care deja functioneaza in tari ce ar putea fi luate ca exemplu: Franta, Anglia, Germania etc. Doar suntem toti parte a UE.
Sau, pe o scara mai mica, luat ca exemplu un spital privat de la noi, care cu siguranta functioneaza pe profit, si implementat intreg conceptul de acolo in reteaua nationala.
Asta e dovada (spitalele private din Romania) ca si la noi se poate!
Intr-adevar, ar fi niste costuri foarte mari, dar cu siguranta in timp s-ar amortiza.
Ce parere aveti despre legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici?
O gluma proasta, foarte proasta.
Altceva nu pot sa comentez la acest subiect. E penibila solutia domnului Ponta.
Daca nu veti convinge guvernantii sa reformeze sistemul medical, ce urmeaza? Greva generala ori demisia in bloc sunt scenarii vehiculate.
Sunt convins ca o schimbare radicala nu se poate realiza peste noapte sau in 1-2 luni, insa un inceput trebuie sa fie, candva.
Eu, personal, premier sa fiu, as "imprumuta" o intreaga echipa de conducere in domeniul medical dintr-o tara unde Sanatatea merge ceas si as incerca sa le pun la dispozitie totul.
Intre greva si demisie, eu as opta pentru greva, cu toate ca am "castiga" multa antipatie in randul populatiei.