Un proiect al Ministerului Sănătății propune ca medicii să lucreze în regim privat, la spitalul de stat, după program. Inițiativa e cu dus și întors: deși le vor crește veniturile, le va fi tăiat dreptul de a lucra în spitalele private.
Ministrul Sănă tății, Nicolae Bănicioiu, vrea să reînvie o propunere mai veche prin care să le dea medicilor de la stat posibilitatea de a desfășura activități remunerate în interiorul spitalului, după program. Medicii care vor opta pentru sistemul „privat la stat” vor fi nevoiți să spună adio clinicilor particulare. Pe de altă parte, cei care își vor dovedi competența vor putea fi stimulați, o parte dintre recompense provenind din coplată.
Doctorii români care au ales deja să lucreze exclusiv în privat, dar și unii experți consideră că dacă un astfel de sistem s-ar aplica, ar conduce la discriminarea pacienților săraci.
Controversele „privatizării”
În principiu, românii care nu sunt urgențe și care nu vor să stea luni întregi pentru a beneficia de un serviciu vor avea posibilitatea să plătească pentru a evita lista de așteptare. Un alt exemplu reprezintă serviciile la cerere - analize, investigații etc. Avantajele ar fi că prețurile de la stat, chiar și în regim privat, ar fi mai mici decât în clinicile particulare.
Deși sună bine în teorie, măsura ar putea conduce la o segregare a pacienților. „Nu mai e loc în spitalele publice de servicii la cerere. Cum poți spune clar când își termină un medic programul la stat? Pacienții privați vor avea prioritate, pentru că medicii vor avea interesul să câștige mai mult, iar ceilalți, mai săraci, vor fi lăsați să aștepte. Materialele sanitare, și așa deficitare, vor fi direcționate cu prioritate către privat”, e de părere Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. Un astfel de mecanism de plată a medicului funcționează în Occident, întrucât acolo sistemul public are o infrastructură de rezervă, adaugă Barbu, iar pacienții nu suferă. În plus, listele de așteptare sunt întocmite pe criterii medicale clare. „La noi nu există un protocol de liste de așteptare, medicul taie și spânzură”.
Ori la stat, ori la privat, de bunăvoie
Și chirurgul Marius Uscatu, care a ales să lucreze doar în privat și care are o experiență de lucru în Franța, consideră că va exista riscul să se repete situația de la Spitalul de Arși, unde medicii au fost descoperiți că realizau operații estetice în timpul programului de muncă, în interes personal, folosind logistica unității. „Dacă să zicem că își termină programul de la stat la ora 14.00, el până la acea oră poate să facă o mie de servicii în sistemul privat. Cine îi controlează? Doctorii români vor să câștige mult și vor încerca să micșoreze programul de la stat și să îl mărească pe cel de la privat”.
Din punct de vedere consitituțional, medicii nu pot fi obligați să opteze pentru stat sau privat, e de părere Uscatu, care spune că în străinătate, medicii își aleg singuri tabăra. „În Franța, un medic câștigă la stat între 4.000 și 7.000 de euro. Cine vrea mai mult alege privatul, pentru 15.000. În privat se muncește de cinci ori mai mult, stresul e mai mare, nu ai un profesor să te acopere, dar ai și libertate mai mare”.
Coplata, nesemnificativă
Medicii și-ar putea rotunji veniturile și în funcție de performanță, din coplată, a mai declarat ministrul. Managerii vor putea să îi fidelizeze prin diverse bonusuri pe subalternii eficienți. Medicii sunt sceptici. „Cum poți să cuantifici performanța, în funcție de calitate sau cantitate? Dacă faci o operație unică în lume, cum va fi evaluată?”, subliniază medicul Marius Uscatu. În ceea ce privește coplata, între 5 și 10 lei „suma e frecție la picior de lemn”. Plata în funcție de performanță e o încercare pe care au făcut-o toți miniștrii, iar șansele să reușească acum sunt mici, consideră și Vasile Barbu. „Dacă statutul medicului nu va mai fi de funcționar, sistemul de asigurări, de plăți, va fi tot de funcționar, cât există un contract cadru”.
„În timpul programului de la stat, medicul poate face o mie de servicii private, ca la Spitalul de Arși.”
MARIUS USCATU, chirurg care a ales sistemul privat
„În SUA, după program, medicul își folosește timpul după cum dorește și îl țin puterile.”
IOAN LASCĂR, șeful Clinicii de chirurgie plastică, Spitalul Floreasca