Norme Coca 2023 - 2024

Un medic legist din Braşov a fost arestat preventiv pentru luare de mită şi fals intelectual, după ce a primit bani de la un bărbat pentru a-i întocmi un raport de expertiză medico-legală fals, în acelaşi caz fiind cercetat în libertate şi un medic psihiatru.

catuse_spaga_bran_33876200

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Parchetul Tribunalului Braşov, procurorii au dispus, în 17 octombrie, începerea urmăririi penale faţă de patru persoane, respectiv Iordache Sorin - medic legist la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Braşov, Popon Florin - medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Fedor Dorin şi Mircea Ştefan Vasile.

Medicul legist Iordache Sorin este cercetat pentru dare de mită, luare de mită în formă continuată, mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, iar colegul lui, medicul psihiatru Popon Florin, este cercetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

De asemenea, Fedor Florin este cercetat pentru refuz de recoltare de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, dare de mită în formă continuată, instigare la mărturie mincinoasă, instigare la fals intelectual şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, iar Mircea Ştefan Vasile pentru complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la mărturie mincinoasă, complicitate la fals intelectual, complicitate la luare de mită şi favorizarea infractorului.

Potrivit probatoriul administrat în cauză, în lunile iulie- august, medicul legist de la SML Braşov, Sorin Iordache, a cerut şi a primit, în trei rânduri, bunuri şi bani de la Dorin Fedor, cu ajutorul lui Mircea Ştefan Vasile, pentru a întocmi un raport de expertiză medico-legală fals.

"În vederea realizării actului medico-legal susmenţionat, Sorin Iordache i-a oferit bunuri unui medic psihiatru cu scopul ca acesta să-şi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu şi să întocmească o scrisoare medicală favorabilă lui Dorin Fedor şi i-a cerut învinuitului Florin Popon să-l interneze formal şi să-i stabilească inculpatului Fedor un diagnostic nereal, pentru a se putea sprijini în redactarea raportului pe anumite înscrisuri medicale", se arată în comunicatul procurorilor.

În 12 august, deşi nu avea acest drept, medicul legist Sorin Iordache a întocmit raportul de expertiză medico-legală psihiatrică care atesta "împrejurări necorespunzătoare adevărului, fără a ţine seama de anumite înscrisuri medicale care stabileau o altă concluzie".

Adică, pentru a-l absolvi de vină pe Fedor Dorin, Iordache a menţionat în raportul medical că acesta suferea de "aichmofobie", adică fobie faţă de ace, obiecte ascuţite şi tăioase, acesta fiind motivul pentru care ar fi refuzat să i se recoleteze probe biologice.

În 31 octombrie, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Sorin Iordache, Dorin Fedor şi Mircea Ştefan Vasile şi s-a luat faţă de aceştia măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar a doua zi, în 1 noiembrie, aceştia au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Medicul psihiatru Florin Popon este cercetat în libertate.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro