Norme Coca 2023 - 2024

Orice persoană ar fi bine să facă, o dată la cinci ani, o serie de teste, pentru HIV, hepatită B şi C, mai ales dacă are un compartament posibil la risc, respectiv tatuaje, piercing, contact sexual neprotejat, a declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.

Medicul a mai recomandat persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale şi au primit sânge înainte de 1989 să se testeze pentru virusurile hepatice B şi C, pentru că la vremea respectivă nu se ştia de aceste virusuri şi sângele încă nu era testat nici în România şi nici în alte ţări.

Acesta a spus că tot mai mult se vorbeşte vindecarea funcţională, în cazul infecţiei cu virus hepatitic B la foarte mulţi pacienţi, dar şi la din ce în ce mai mulţi pacienţi cu HIV.

Totodată, studiile la nivel naţional arată că în prezent pot fi vindecaţi aproape în proporţie de sută la sută pacienţii cu hepatită C.

Prevalenţa cu virusul hepatitic C în România este de 3,23 la sută, cele mai multe infecţii înregistrându-se la grupele de vârstă 50 - 59 de ani şi 60 - 70 de ani, a menţionat Streinu-Cercel.

"Este foarte adevărat că nici virusul nu a stat degeaba şi am descoperit că are mutaţii care ne pun în situaţia să facem pre-screening, pentru a şti exact ce dăm pacientului, pe ce perioadă şi cu ce rezultate", a spus managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală.

La ora actuală, se discută despre opt virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, G, TTV, SEN) şi specialiştii sunt convinşi că, aşa cum spunea profesorul Ştefan Nicolau cu câteva decenii în urmă, nu vor ajunge literele alfabetului pentru a boteza aceste virusuri, a mai spus medicul, adăugând că important este că medicii au la dispoziţie teste performante şi tratamente care ţintesc cu mare precizie virusurile hepatitice.

"Am elaborat Registrul Naţional pentru infecţii virale cu virusuri hepatitice. După 15 aprilie sperăm să începem probele în aşa fel încât el să poată fi utilizat de orice medic, de medicii de familie pentru a înscrie pacienţii decelaţi în cadrul screeningului de depistare a virusurilor hepatice şi de medicii specialişti pentru preluarea acestor pacienţi pentru diagnostic, stadializare, monitorizare şi terapie", a mai declarat Streinu-Cercel, menţionând că terapia clasică se face, ca şi până acum, la nivelul tuturor centrelor de gastroenterologie şi boli infecţioase, iar tripla terapie se va face numai la nivelul centrelor regionale, după cum s-a convenit la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro