Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Medicul psihiatru, Cristian Gheorghe Bellu Bengescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, prin care a admis că prescria droguri unor toxicomani, informează Mediafax.

"Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că, în scopul obţinerii de foloase materiale necuvenite, inculpatul Bengescu Bellu Cristian Gheorghe, în calitate de medic şi în cadrul unei unităţi medicale, a prescris unui pacient, într-o perioadă de 27 de zile, un tratament de substituţie cu droguri de mare risc în cuantum de 6.840 de comprimate Sintalgon de 2,5 mg, deşi tratamentul necesar pacientului, conform fişei medicale, era în cuantum de 2280 de comprimate pentru o perioadă de 30 de zile", arăta DIICOT, într-un comunicat de presă.

Decizia fost luată de Tribunalul Bucureşti, însă aceasta poate fi contestată.

Instanţa a dispus ca psihiatrului să-i fie confiscate mai multe sume de bani, provenite de la persoane cărora le-a prescris medicamente în mod ilegal. În total, de la Cristian Gheorghe Bellu Bengescu a fost confiscată suma de 104. 309 lei.

Judecătorii i-au interzis medicului dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita activităţi medicale de consiliere ori prescriere tratament pentru diagnosticul toxicomanie pe o durată de doi ani.

Din totalul pedepsei de doi ani, instanţa a scăzut perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, respectiv din data de 17 noiembrie 2014 în prezent.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti l-au reţinut, în noiembrie 2014, pe medicului Cristian Gheorghe Bellu Bengescu, iar ulterior un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru prescriere de droguri de mare risc, în formă continuată.

Bengescu ar fi primit în schimbul reţetei eliberate suma de 600 de lei, respectiv 300 de lei în 11 noiembrie şi 300 de lei în 17 noiembrie. În ziua în care a primit a doua tranşă de bani, medicul a fost prins în flagrant, imediat după ce a prescris mai multe comprimate de Metadonă - Sintalgon.

Comprimatele de Metadonă - Sintalgon sunt folosite în cazul tratamentului pentru dependenţa de heroină, decontat din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Procurorii susţin că prin prescrierea fără a fi necesară din punct de vedere medical, "substanţa a fost deturnată din circuitul licit".

Cristian Bellu Bengescu este unul dintre cei mai cunoscuţi medici psihiatri din România, specialist în toxicomanii, psihanaliză şi sexologie. El lucra într-un cabinet de la Policlinica Apaca din Sectorul 6, după ce a condus centrul pentru toxicomani din Spitalul Clinic "Alexandru Obregia".

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro