Norme Coca 2023 - 2024

Prof. dr. Mirela Manea, medic primar psihiatrie, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia a explicat, pentru Pagina Medicala importanta marita a medicului de familie in depistarea noilor cazuri de depresie.
„Medicul de familie are rolul de a sesiza ca nu exista organicitate si ca exista o tulburare afectiva. Sunt unele persoane care nu doresc acest diagnostic, dar pentru stigma pacientilor nostri, diagnosticul de tulburare afectiva e mult mai bun decat orice boala afectiva. Deci, in principiu medicul de familie, dintr-o anamneza simpla poate vedea ca sunt elemente care il indreapta spre psihiatru. Un diagnostic nu poate fi pus decat de psihiatru, el poate vedea ce stdiu de afectiune de tulburare este si dupa aceea, el trimite pacientul mai departe”, a explicat prof. Manea.

Prof. dr. Mirela Manea a expicat ca daca medicul de familie ar depista la timp si corect un caz de depresie, ar putea sa salveze bani, timp si suferinta pacientilor. Simptomele pot crea confuzie, insa corelate, ele pot fi semne ale unei boli depresive.

„Omul nu vine la medic si spune „Am depresie”. Omul spune ca nu doarme, nu are pofta de mancare, a scazut in greutate, se sufoca, are scaune multe desi mananca normal, oboseste mai repede. Sunt lucruri pe care el le simte si le declara. Sunt de parere ca pacientii trebuie sa beneficieze de un tratament corect, de investigatiile care sunt necesare. Pentru senzatii de sufocare, de nod in gat sa faci consulturi de endocrinologie si tot felul de investigatii suplimentare, mi se pare o aberatie. Este si timp pierdut, este si cost mare si atunci daca medicii de familie ar indruma pacientii acolo unde ar trebui, s-ar salva mult timp si nu ar mai suferi atat pacientul”, a adaugat medicul.

In ceea ce priveste legaturile intre medicii de familie si psihiatri, prof. Manea a spus ca exista cursuri speciale care au in centru "depresia", cu o tematica diferita, atat pentru internisti, cat si pentru medicii de familie.

„Noi facem cursuri periodic, „cursuri de perfectionare” cum se numeau inainte, cu tot felul de teme Si in general ne orientam la temele care se cer mai mult si atunci depresia este una dintre ele. Sunt cursuri tintite pentru medicii specialisti, dar sunt cursuri tintite pentru medicii de familie. Cantitatea de informatii pe care o dai si continutul stiintific variza, si atunci, pe medicul internist il intereseaza mult mai mult latura practica, latura clinica si ce aitudine trebuie sa aiba in fat unui pacient cu depresie”, a mai explciat medicul.

Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatati estimeaza ca, in 2020, depresia va fi o a doua cauza de boala in Medicina, dupa afectiunile cardiovasculare. „Depresia si afectiunile cardiovasculare se potenteaza una cu alta in bine sau in rau: cand nu se trateaza, o depresie poate sa creeze multe neajunsuri pacientilor cu boala cardiaca”, a mai explicat prof. Manea.

Prof. dr. Mirela Manea este medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. dr. Alexandru Obregia si profesor in cadrul UMF „Carol Davila”, Bucuresti. Aceasta a prezentat tema “Simptome psihice frecvent intalnite in cabinetul medicului de familie”, in cadrul conferintei “Impactul sindromului depresiv asupra pacientului si asupra societatii”, organizat la Bucuresti. Manifestarea stiintifica se va desfasura pana sambata, 24 mai, este dedicata medicilor din specialitatile medicina de familie si psihiatrie in principal, dar si medicilor din alte specialitati, precum neurologia, bolile metabolice, endocrinologia, geriatria si gerontologia, cardiologia, medicina interna, dar si oncologia.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro