Norme Coca 2023 - 2024

Fostul şef al Secţiei de ginecologie din Spitalul Câmpina (Prahova) Ion Nica a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fals şi provocare ilegală a avortului, fiind acuzat că i-a provocat unei paciente avortul la 16 săptămâni de sarcină, trecând în fişă date false pentru a justifica intervenţia.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova l-au trimis în judecată pe fostul şef al Secţiei de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Municipal Câmpina Ion Nica, acesta fiind acuzat de luare de mită, primire de foloase necuvenite, provocare ilegală a avortului şi fals intelectual, se arată într-un comunicat de miercuri al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

Conform anchetatorilor, în perioada ianuarie-noiembrie 2013, medicul Ion Nica a primit mită suma totală de 2.080 de lei de la cinci paciente sau de la aparţinători ori prieteni ai acestora, pentru a efectua întreruperi de sarcină, fie la termen, fie în mod ilegal.

Astfel, procurorii au identificat cazul unei paciente căreia medicul i-a făcut întrerupere de sarcină la împlinirea a 16 săptămâni, în condiţiile în care operaţiunea putea fi efectuată în mod legal până la atingerea unei limite maxime de 14 săptămâni.

În aceeaşi perioadă, Ion Nica "a primit de la alte trei paciente suma totală de 650 de lei, după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu constând în efectuarea unei operaţii de cezariană sau întreruperi de sarcină cu respectarea dispoziţiilor legale, fără a condiţiona în aceste trei situaţii, în prealabil, prestarea actului medical de plata vreunei sume de bani", notează procurorii.

Aceştia menţionează că, pentru a justifica efectuarea avorturilor, şeful de la acea vreme al Secţiei de ginecologie din Spitalul Municipal Câmpina a completat în fals fişe de spitalizare cu date neconforme realităţii, fiind menţionată în mod invariabil luna a doua de sarcină, în condiţiile în care, în cazul a trei paciente, vârsta reală avută la momentul efectuării avortului depăşea acest prag.

Procurorii îl acuză, de asemenea, pe medicul Ion Nica de faptul că a amplasat, sub pretextul strângerii de donaţii pentru spital, o cutie confecţionată din carton, în care iniţial erau depozitate mănuşi chirurgicale şi care prezenta o fantă transparentă, prin care le solicita unora dintre pacienţi să depună banii pretinşi, pe care îi lua la finalul orelor de program.

Ion Nica şi-a dat demisia din calitatea de medic de la Spitalul din Câmpina în luna noiembrie 2013, în urma unui scandal cu conducerea spitalului, care l-a acuzat că solicita bani pacientelor care doreau să fie internate într-o rezervă, fără ca sumele să fie virate spitalului şi trecute în contabilitate, dar şi că fiul său, medic rezident la acea vreme, profesa în spital fără a deţine toate documentele care să îi permită acest lucru.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova.

Sursa

 

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro