Norme Coca 2023 - 2024

Un medicament pe baza de progesteron, ieftin si fara efecte adverse, ar putea trata jumatate din cazurile de cancer mamar, potrivit unui studiu publicat in revista Nature si realizat de cercetatorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, si de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, scrie Mediafax.

Potrivit noului studiu, progesteronul ajuta la transmiterea unor semnale intre moleculele celulare care au ca scop incetinirea dezvoltarii tumorilor.

Multi ani, cercetatorii nu au reusit sa stabileasca motivul pentru care pacientele ale caror tumori canceroase aveau receptori de progesteron prezentau mai multe sanse de vindecare.

Noul studiu arata modul in care receptorul de progesteron "comunica" cu un alt receptor sensibil la estrogen, hormon responsabil de numeroase cazuri de cancer mamar. Aceste semnale transmise blocheaza capacitatea receptorilor de estrogen de a stimula tumorile canceroase.

Profesorul Jason Carroll, de la Centrul de cercetari asupra cancerului din Marea Bitanie, a explicat ca "aceste descoperiri necesita un studiu clinic pentru a evalua potentialele beneficii ale progesteronului adaugat in medicamentele care au ca tinta receptorii de estrogen, fapt care ar putea duce la imbunatatirea tratamentelor administrate in majoritatea cazurilor de cancer asociate hormonilor".

In prezent, cancerele mamare sensibile la estrogen sunt tratate cu medicamente care blocheaza activitatea receptorului hormonului. Insa, potrivit noului studiu, in viitor se va putea adauga progesteron acestor medicamente cu scopul de a le imbunatati.

Profesorul Emma Smith, coautor al studiului, spune ca cercetarea a stabilit ca un medicament care nu este costisitor, nu prezinta riscuri si este disponibil pe piata ar putea trata aproape jumatate din cazurile de cancer mamar.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro