Medicamentele care contribuie la scaderea nivelului de estrogen din organism ar putea fi o alternativa pentru mastectomie in cazul femeilor purtatoare ale mutatiilor genetice care cresc riscul de cancer mamar, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici, scrie Mediafax.
Aproximativ 0,2% dintre femei sunt purtatoare a doua mutatii pe genele BRCA1 si BRCA2 care cresc riscul de aparitie a unui prim cancer mamar cu 85% si favorizeaza aparitia unui al doilea cancer mamar, informeaza dailymail.co.uk.
Aceste mutatii le fac pe femeile purtatoare sa opteze pentru mastectomii preventive. Femeile purtatoare ale acestor mutatii genetice prezinta si cu pana la 40% mai multe riscuri de a dezvolta cancer ovarian, motiv pentru care unele dintre ele apeleaza si la operatia de eliminare a ovarelor.
De altfel, in prezent, cea mai eficienta metoda testata de a elimina riscul de dezvoltare a unui cancer mamar si ovarian este apelarea la aceasta metoda chirurgicala extrema.
Insa cercetatorii de la Queen's University din Belfast spun ca celulele femeilor purtatoare ale acestor mutatii genetice sunt distruse de estrogenul din organism, acest fenomen conducand la dezvoltarea tumorilor canceroase.
Pe piata, insa, exista deja medicamente special concepute pentru a stopa productia de estrogen din organism, iar un astfel de tratament ar putea constitui o metoda mai putin invaziva de a reduce riscul de cancer, in cazurile mostenite genetic, spun specialistii.
Potrivit noului studiu, exista o legatura directa intre nivelurile ridicate de estrogen din organism si distrugerea ADN-ului, care conduce la aparitia cancerului mamar si ovarian.
Specialistii mai spun ca un astfel de tratament poate oferi acestor femei si posibilitatea de a avea copii, ele putand intrerupe administrarea medicamentelor in perioada in care doresc sa ramana insarcinate.
Cercetatorii spera sa inceapa testele clinice in aproximativ un an. In etapa initiala, se va folosi o combinatie de doua medicamente anti-estrogen, pe o perioada de trei luni, iar specialistii vor evalua starea de sanatate a voluntarelor prin biopsii, analize de sange si urina.