Norme Coca 2023 - 2024

După 6 ani, Ministerul Sănătății anunță actualizarea listei medicamentelor compensate şi gratuite. Încă 23 de noi produse vor fi disponibile. Între altele medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar şi tratamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat. “Este un progres, dar era nevoie şi de medicamente noi pentru bolnavii de cancer, spre exemplu”, spune la RFI Dan Zaharescu, directorul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Dan Zaharescu atrage atenţia că “per ansamblu, din cele 23 de produse, 9 sunt combinaţii de medicamente care existau deja în sistemul de compensare şi rambursare. Cu adevărat inovatoare sunt undeva în jurul a 10-12 produse. Este un progres, dar suntem departe de ceea ce ne-am fi dorit şi ne-am aşteptat. Timp de şase ani nu s-a intâmplat nimic. Anul acesta avem, să zicem, o evoluţie pozitivă”.
Întrebat de ce a durat atât de mult ca lista cu medicamente compensate să fie actualizată, directorul Asociației Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente spune în interviul acordat RFI că “explicaţia cea mai simplă este că nu a existat voinţă politică. Sistemul sanitar românesc nu este atât de sărac pe cât ar putea să pară. Există bani în sistem, iar, dacă ei ar fi monitorizaţi şi alocaţi priorităţilor adevărate, lucrurile s-ar ameliora simţitor.
Medicamentele care ar schimba viaţa pancienţilor, în evaluare
În opinia lui Dan Zaharescu, alte medicamente sunt esenţiale şi ar trebui introduse pe lista celor compensate: “Adevăratele medicamente inovatoare, cele care ar schimba viaţa pancienţilor în mod semnificativ sunt încă în evaluare sau cele care au fost evaluate aşteaptă să intre în această procedură de negociere a contractelor cost – volum. Este vorba în special despre produsele de tratare a cancerelor, dar nu numai”.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro