Din iunie, românii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar sume mai mari pentru a cumpăra medicamente precum ibuprofen, aspirină sau paracetamol. Avertismentul a fost făcut de farmacişti şi de distribuitorii de medicamente, care atrag atenţia că aceasta este singura soluţie prin care pot acoperi pierderile generate de scăderea preţurilor la produsele compensate şi gratuite, măsură care va intra în vigoare din luna iunie.
Concret, odată cu venirea verii toate medicamentele care se vând fără reţetă se vor scumpi. Pe de altă parte, de mai bine de două săptămâni, pacienţii care au nevoie de medicamente pentru inimă sau pentru bolile imunologice se plâng că nu găsesc produsele necesare pentru a se trata. „Lipsesc produse din farmacii. Este normal, pentru că de când au aflat de ieftinirea medicamentelor ce se dau pe bază de reţetă farmaciştii şi depozitele nu şi-au mai făcut stocuri. Se mai găsesc produse în farmacii, dar pacientul este pus pe drumuri. Pierderile din contabilitate vor fi acoperite prin ridicarea preţurilor la medicamentele care se vând fără prescripţie medicală”, a explicat, pentru „Adevărul”, Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR).
„Nimeni nu are curajul să comande medicamente”
Oricum, aceste medicamente vor veni cu preţuri majorate chiar de la distribuitori. De altfel, şi reprezentanţii acestora au confirmat pentru „Adevărul” că farmaciile nu au făcut niciun fel de solicitări de produse în lunile aprilie şi mai, astfel că s-au onorat strict comenzile ferme. Acesta este un alt motiv pentru care anumite medicamente compensate şi gratuite lipsesc din farmacii.
„Ca distribuitor, eşti obligat prin lege să ai un stoc de medicamente pentru a asigura necesarul. Lipsa de predictibilitate, faptul că nu s-a stabilit până zilele trecute o dată certă pentru intrarea în vigoare a noilor preţuri i-au făcut atât pe distribuitori, cât şi pe producători şi pe farmacişti să se teamă că vor fi puşi în situaţia de a da faliment, asta în cazurile extreme”, au arătat oficiali din rândul distribuitorilor de medicamente.
Potrivit acestora, în cele zece zile care au rămas până la intrarea în vigoare a noilor preţuri, distribuitorii se concentrează să scoată de pe stoc cât mai multe medicamente.
„Nimeni nu are curajul să comande produse. E un cerc vicios. Farmacistul rămâne cu ele pe stoc, distribuitorii rămân cu ele pe stoc, iar producătorii nu le aduc. Dacă exista acea predictibilitate, puteam face nişte calcule. Fiecare încearcă să îşi limiteze pierderile”, au precizat aceleaşi surse. În tot acest peisaj, marele perdant este, de fapt, pacientul român, pus în situaţia de a nu găsi medicamentele necesare.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că de două săptămâni, românii care au nevoie de medicamente ajung să se plimbe între farmacii, în speranţa că pot obţine molecula de pe reţetă.
MS: „Nu vor exista blocaje în piaţă”
Pe de altă parte, oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că problemele identificate de farmacişti şi distribuitori nu au o bază reală, astfel că scăderea preţului la medicamente nu va crea un blocaj în piaţă.
„Îi obligăm pe distribuitori şi pe producători să asigure stocurile pentru trei luni şi să anunţe cu şase luni înainte dacă decid să iasă din piaţă, în aşa fel încât să găsim alternative terapeutice. În ceea ce declarau toţi la început şi în ciuda ameninţărilor, au depus noile preţuri. Toţi vor fi nevoiţi să respecte legea, cu atât mai mult cu cât avem legislaţie care să asigure stocurile necesare de medicamente”, au explicat oficialii.
„Poate că cei cu anumite afecţiuni sau din anumite regiuni vor suferi însă de lipsa unor medicamente. În mod ideal, Guvernul ar fi lăsat o perioadă de tranziţie în care farmaciile să îşi poată epuiza stocurile la preţurile actuale. Pe de altă parte, este în interesul producătorilor şi al distribuitorilor să creeze o imagine de blocaje iminente şi catastrofale pe piaţă şi să câştige pacienţii de partea lor, aşa că trebuie să fim atenţi să nu cădem în plasa speculaţiilor fără o bază reală”, a declarat şi Nicolae Done, doctorand în politici de sănătate publică la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii.
Experţi: „E un joc de-a şoarecele şi pisica”
Doctorandul Nicolae Done subliniază că atât timp cât scăderea preţurilor nu este prea drastică, medicamentele vor fi disponibile, doar că marja de profit va fi mai mai mică. „Este clar că reducerile de preţuri vor produce economii. Cât de mari vor fi, e greu de estimat. E un joc de-a şoarecele şi pisica, MS vrea să demonstreze că doar taie puţin din profituri, producătorii şi intermediarii vor să arate că reducerile de preţ le vor afecta abilitatea de a aduce medicamente pe piaţă şi că vor suferi pacienţii. Să nu uităm, însă, că bugetul Sănătăţii este limitat şi trebuie puse în balanţă profiturile cu accesul pacienţilor”, a punctat specialistul.
Acesta mai spune că, pe termen lung, Guvernul va trebui să fie mai previzil şi să asigure preţuri rezonabile. „Atâta timp cât piaţa funcţionează şi se poate face un venit rezonabil, medicamentele vor fi accesibile”, a mai spus Done.
Potrivit lui Petru Crăciun, directorul companiei de cercetare şi studii de piaţă Cegedim, scăderea coplăţii suportate de pacient din preţul medicamentului îmbunătăţeşte răspunsul acestuia la tratament. Altfel spus, persoanele cu venituri sub medie au şanse mai mari să continue tratamentele cronice în bune condiţii, explică specialistul. Există însă şi riscuri. „De la un punct, dacă preţul medicamentelor nu acoperă în mod constant costurile de producţie, depozitare, comercializare, atunci va fi scos la un moment dat din circuitul comercial”, a explicat Petru Crăciun.
Acest lucru s-ar putea întâmpla însă abia în următoarele 6-12 luni de la intrarea în vigoare a noilor preţuri. Efecte vor exista pe toate palierele, subliniază specialistul, atât la nivel de producători, cât şi la nivel de distribuitori şi de farmacii. „Rezultatul final va fi faptul că pacientul va alerga mai mult pentru un medicment mai ieftin, pe care în unele cazuri s-ar putea nici să nu-l găsească”, a completat Petru Crăciun.
Directorul Cegedim precizează că un oarecare blocaj în piaţă se manifestă deja, dar că primele efecte serioase vor fi în sezonul de toamnă, după perioadă de concedii.„Până la jumătatea anului viitor se va produce o a doua serie de efecte, aşa încât peste un an vom vedea care va fi situaţia disponibilităţii medicamentelor şi vom putea aprecia justeţea unor astfel de măsuri”, a mai spus Crăciun.
Soluţia pentru a asigura pacienţilor tratamentele necesare este buna funcţionare a întregului lanţ de aprovizionare şi reglementarea domeniului într-o manieră predictibilă, transparentă şi sustenabilă. Problema va rămâne însă, pentru că nu poţi acoperi nişte nevoi în creştere cu bugete anacronice, a completat acesta.
„Problema e că din cauza indisponibilităţii unor produse ieftine pacienţii vor fi nevoiţi să se trateze cu medicamente mai scumpe, ceea ce va duce în final la un rezultat contrar celui scontat. Problema nu e la distribuitori sau numai la distribuitori, ci e generală, iar autorităţile par a nu înţelege că nimeni nu poate face muncă patriotică într-o economie de piaţă”, a conchis directorul Cegedim.
Terapii noi pentru pacienţii cu hepatită în stadii avansate
Scăderea preţurilor la medicamente le va permite, însă, autorităţilor, să pună pe piaţă şi terapii noi pentru pacienţii care suferă de hepatită C. Mai exact, peste 7.000 de români infectaţi cu virusul hepatitic C, dar care au ajuns în stadii avansate ale bolii şi pentru care tratamentul actual nu mai dă rezultate, vor putea primi, în scurt timp, medicamente mai eficiente.
Asta pentru că oficialii din Sănătate negociază în acest moment cu producătorii de medicamente astfel încât să aducă în ţară tratamentul fără interferon, România fiind una dintre puţinele ţări în care pacienţii vor avea acces la astfel de molecule. Preţul de catalog pentru aceste medicamente este între 50.400 de euro şi 85.550 de euro pentru un singur pacient, relatează Hotnews, adăugând că în Egipt acelaşi medicament costă 790 de euro, costul minim de producţie fiind între 90 şi 240 de euro.
„Preţurile oficiale diferă în fiecare ţară, dar există şi preţuri neoficiale, negociate, care sunt mult mai mici şi, în general, pe contracte secrete. Fiecare medic are un număr de pacienţi care au nevoie urgent de tratament. Apreciem că s-au făcut nişte paşi, dar vrem să vedem că oamenii îşi primesc tratamentul, sunt disperaţi pentru că cel actual nu mai funcţionează”, a declarat pentru „Adevărul” Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Practic, noul tratament, de care vor beneficia circa 7.000 de pacienţi cu hepatită în stadii avansate, va fi suportat integral din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), bolnavii urmând a fi selectaţi de o comisie. „Efectul terapeutic al noului tratament se duce undeva spre peste 90%, faţă de cel care este acum”, a declarat miercuri Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, când a fost discutată o ordonanţă de urgenţă care ulterior a fost aprobată. În prezent, în România există 650.000 de persoane purtătoare de virus C, însă doar în cazul a 16.000 boala s-a dezvoltat, a mai apreciat ministrul.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)