Norme Coca 2023 - 2024

Medicamente in perioada graviditatii • Majoritatea medicamentelor traverseaza placenta si ajung la fat • Între saptamanile trei si opt de sarcina se situeaza perioada de maxima susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni (substante care traverseaza placenta si determina anomalii fetale), intrucat acum se formeaza organele vitale

Femeia gravida, cu precautie si atentie, poate sa primeasca unele medicamente. Ceea ce nu este contraindicat pâna la graviditate poate actiona nefavorabil asupra copilului pe parcursul graviditatii. De aceea, în aceasta perioada gravida NU trebuie sa recurga la autotratament. Orice medicament primit trebuie strict discutat cu atentie cu medicul de familie sau medicul obstetrician. Majoritatea medicamentelor traverseaza placenta si ajung la fat. Acele substante care traverseaza placenta si determina anomalii fetale se numesc teratogene.
Trebuie sa stim ca exista o susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni (anumite medicamente, droguri, radiatii ionizante, unele infectii etc.).

In primele doua saptamani de sarcina (faza de pre-organogeneza) se pare ca embrionul este rezistent la actiunea factorilor teratogeni, însa expunerea semnificativa poate fi letala. Între saptamanile trei si opt de sarcina se situeaza perioada de maxima susceptibilitate la actiunea agentilor teratogeni, intrucat acum se formeaza organele vitale (organogeneza). Este momentul in care se produc majoritatea malformatiilor fetale (desi mai putin de 1% dintre malformatiile congenitale se datoreaza medicamentelor cu efect teratogen). Intre 9 si 38 saptamani, fatul este mult mai putin vulnerabil la factorii teratogeni, in aceasta perioada aparand, in general, defecte minore.
Infectiile urinare, infectiile stomatologice, patologia medicala asociata sarcinii trebuie tratate tinându-se cont ca medicamentele sunt clasificate în mai multe categorii.

Medicamente sigure pentru femeile gravide

Categoria A - medicamente care au fost testate in timpul sarcinii si care s-au constatat ca sunt sigure. Dintre aceste medicamente amintesc acidul folic, vitamina B6 si unele medicamentele folosite pentru tratamentul bolilor tiroidiene sau insulina folosita în tratamentul diabetului zaharat.

Ibuprofen, contraindicat gravidelor

Categoria B - medicamente care au fost folosite foarte mult in timpul sarcinii si care nu par sa cauzeze defecte majore la nastere sau alte probleme. Acestea includ si medicamentele ca de exemplu antibioticele, Aspartam, Paracetamol, antisecretoare gastrice (Pepcid), glucocorticoid (cortizon), insulina si Ibuprofen (Advil, Motrin) inainte de al treilea trimestru. Femeile insarcinate nu trebuie sa ia Ibuprofen in timpul ultimelor trei luni de sarcina.

Probleme pentru mama si fat

Categoria C - medicamente despre care se spune ca vor cauza probleme mamei si fatului. De asemenea, aceasta categorie include si medicamente pentru care testele de siguranta facute de diferite studii nu au fost terminate. Majoritatea acestor medicamente nu au siguranta studiilor in curs. Ele au, de cele mai multe ori, un avertisment de a fi folosite doar in cazul in care beneficiile luarii lor sunt mult mai importante decat riscurile. Acest lucru se concluzioneaza printr-o discutie pe care femeia insarcinata trebuie sa o aiba cu doctorul ei. Sunt incluse aici:
a) Medicamente cu actiune asupra sistemului nervos central (SNC):
- amfetamine: malformatii, leziuni chistice corticale, cresterea mortalitatii fetale;
- antidepresive triciclice: malformatii ale membrelor;
b) Medicamente hormonale si metabolice: glucocorticoizii pot determina malformatii craniofaciale;, vitamina A (doze mari, produsi de sinteza) determina malformatii diverse; vitamina D (doze mari) - malformatii diverse.

Periculoase pentru fat

Categoria D - medicamente care au un risc clar de pericol pentru fat si includ:
a) Citotoxicele anticanceroase sunt foarte numeroase si determina malformatii osoase, avort (trimestrul I);
b) Medicamente cu actiune asupra sistemului nervos central (SNC), inclusiv antiepilepticele: fenitoina - determina malformatii cranio-faciale, ale degetelor si unghiilor, deficiente mintale; antiepileptice (ex. acid valproic determina spina bifida, malformatii diverse); litiu - malformatii cardiace;
c) Alcoolul;
d) Medicamente hormonale si metabolice - estrogeni: determina feminizarea fatului masculin, malformatii uterine, malformatii ale tractului genito-urinar la barbati; steroizii androgeni si anabolizantii determina masculinizarea fatului feminin; contraceptivele hormonale orale determina sexualizare nedefinita;
e) Anticoagulante orale - warfarina, dicumarol determina malformatii craniofaciale si ale sistemului nervos central, mortalitate fetala si nastere prematura.

Medicamente contraindicate

Categoria X - medicamente care au aratat clar, in urma studiilor, ca vor cauza defecte ale copilului la nastere si care nu se vor administra niciodata in timpul sarcinii. Acestea includ medicamentele pentru tratamentul acneei chistice, psoriasis, sedativele (Thalidomide cel mai cunoscut medicament teratogen).
Aspirina si celelalte medicamente ce contin acid salicilic nu sunt recomandate in timpul sarcinii, în special în timpul ultimelor trei luni. În rare cazuri, medicii accepta folosirea acestor medicamente de catre femei, numai sub stricta supraveghere.

Vaccinul antigripal este permis

Vaccinarea gravidelor cu virusi inactivati (omorâti) este recomandata de toate ghidurile internationale si nationale. Pentru a scapa de eventualele complicatii din timpul sarcinii, specialistii le recomanda viitoarelor mame sa se vaccineze preventiv, chiar înainte de a ramane însarcinate. Multora le este frica de efectele negative pe care vaccinul antigripal le poate avea asupra fatului, dar aceasta este o teama nejustificata. Din contra, mama vaccinata transmite anticorpi si fatului, deci îl protejeaza si pe el. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza.

Plantele medicinale, medicamente foarte puternice

În sarcina se pot folosi urmatoarele antibiotice: Penicilina, Ampicilina, Cefalexin, Eritromicina. Sunt categoric contraindicate: Gentamicina, Levomecitina, Rifampicina, Cloranfenicolul.

Plantele medicinale sunt medicamente, uneori, foarte puternice. Unele au fost folosite de mii de ani pentru a provoca avortul. Chiar sub forma de ceai, unele pot provoca diaree, varsaturi sau palpitatii. Deoarece nu sunt preparate in conditii de control, pot fi periculoase. Pot fi folosite fara efecte secundare florile de tei, musetel, sunatoare sau frunzele de menta.
Atentie la prospectul medicamentelor. Este foarte important ca acesta sa fie citit.

 

prof dr Mircea Onofriescu

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro