Mai mulți medici de familie din Tulcea trebuie să returneze circa 70.000 de lei Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), după ce au dar rețete compensare prin programul național de oncologie, în perioada 2010-2011. Legal nu aveau voie să facă acest lucru, dar medicii spun că singurul oncolog din județ era în concediu și pacienții aveau nevoie de medicamente.

Neregula a fost descoperită în urma unui control făcut în 2013 de Curtea de Conturi. Cei 18 medici trebuie să plătească sume cuprinse între 500 și 12.000 de lei. 11 dintre ei au achitat deja.

Doctorii sunt revoltați și spun că tot ce au făcut a fost să respecte jurământul lui Hipocrate și să ajute oamenii aflați în suferință. Mai spun că ei nu au inițiat tratamentul, ci doar l-au continuat pe cel prescris de medicul specialist și doar pe baza unei scrisori medicale.

De asemenea, și avocații medicilor de familie spun că doctorii nu au nicio vină deoarece în acea perioadă în lege era prevăzut faptul că astfel de retețe pot fi eliberate de un medic prescriptor, care din punctul lor de vedere poate fi și medicul de familie.

Cazul se află acum la Comisia de Arbitraj care pe 14 aprilie urmează să dea o soluție. Indiferent de decizie, fie medicii, fie CJAS Tulcea vor merge în instanță.

 

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro