Norme Coca 2023 - 2024

Un număr de 37 de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, inclusiv şefi de secţii, au fost daţi în judecată de conducerea unităţii medicale pentru recuperarea unor sume imputate de Curtea de Conturi pentru reţete compensate şi gratuite eliberate ilegal pacienţilor pe perioada internării.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a acţionat în instanţă, la Tribunalul Vaslui, 37 de medici din aproape toate secţiile unităţii spitaliceşti, inclusiv şefi de secţii, pentru recuperarea unui prejudiciu de 37.000 de lei constatat de Curtea de Conturi în urma unui control făcut la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), transmite corespondentul MEDIAFAX.

În fapt, SJU Vaslui impută medicilor mii de reţete decontate de CNAS şi care ar fi fost eliberate ilegal în anul 2012 unor pacienţi care figurau, în acelaşi timp, internaţi în spital.

"La repartiţia bugetului, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui ne-a oprit acea sumă de 37.000 de lei, descoperită de Curtea de Conturi în urma controlului desfăşurat la CNAS. În consecinţă, am notificat medicii care au eliberat respectivele reţete să acopere prejudiciul. Unii dintre ei ne-au achitat, însă cei mai mulţi au refuzat, motiv pentru care ne-am adresat instanţei", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

În replică, medicii chemaţi în instanţă consideră că acţiunea întreprinsă de conducerea spitalului vasluian este nejustificată pe motiv că acele reţete s-ar fi eliberat la externarea din spital a pacienţilor, însă plecarea acestora ar fi fost operată în calculator abia a doua zi.

"Toate aceste reţete ne-au fost imputate din pix de către Curtea de Conturi. În anul 2012, a existat o problemă a softului, în sensul că externarea care nu se realiza până la ora 14.00 în documente, deşi faptic se întâmpla, era operată în computer a doua zi. În aceste condiţii, reţeta eliberată de medici la externare figura ca fiind emisă în perioada în care pacientul era scriptic încă internat în spital. Acum nu este vorba de sumele de bani pe care trebuie să le plătim, ci de principii, pentru că suntem acuzaţi pe nedrept că am fi comis ilegalităţi, ceea ce nu este adevărat”, a precizat preşedintele Sindicatului Independent al Medicilor din cadrul SJU Vaslui, Cătălina Ochişor.

Potrivit acesteia, sumele imputate de spitalul vasluian fiecărui medic în parte variază între 100 şi 7.000 de lei.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro