Sursa jurnalul.ro

În condiţiile în care acuzaţiile de malpraxis sunt tot mai multe, de la an la an, actualul sistem de asigurări pe acest segment, al erorilor medicale, este inutil medicilor și pacienților, servind doar interesul firmelor de asigurări, arată cel mai recent sondaj realizat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti. Doctorii îşi asumă tot mai puţine riscuri pentru siguranța lor juridică. De frica proceselor, aceştia au început să refuze cazurile complicate. 

Medicii, pacienții și, în general, societatea românească au nevoie de reglementări corecte în sistemul asigurărilor de malpraxis, care să servească tuturor părților implicate, şi este necesară o intervenţie de urgenţă în acest asens, avertizează Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB).

Un sondaj realizat de organizaţia profesională în rândul medicilor din Capitală arată că majoritatea acestora sunt nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră inutil (56% dintre răspunsuri). Deşi sunt obligaţi de stat să încheie poliţe de malpraxis, medicii spun că acestea nu acoperă daunele morale, care pot ajunge la sute de mii de euro, aceasta fiind şi cea mai mare problemă a actualului sistem legislativ în ceea ce priveşte reglementarea instituţiei malpraxis-ului. „Peste 90% dintre medici declară că nu au nicio putere de negociere şi sunt obligaţi să încheie contractele aşa cum vor firmele de asigurări”, arată Colegiul Medicilor Bucureşti.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro