Medicii de familie au anunţat că sistemul informaţional care susţine cardul de sănătate s-a blocat complet. Dimineață nu se mai puteau elibera reteţe compensate şi nici se puteau da trimiteri către specialişti. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunțat că furnizorii de servicii medicale sunt vinovaţi pentru situaţia creată în prima zi lucrătoare în care a fost utilizat sistemul cardului de sănătate.
UPDATE - CNAS: Am verificat sistemul. Răspunsul era dat în 8 secunde
Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat la Realitatea TV că a verificat sistemul, iar la ora 10.45, când medicii de familie afirmau că sistemul nu funcţionează, răspunsul era dat în 8 secunde.
"Nu este haos, nu este adevărat, sistemul nu este blocat. A fost o perioadă de jumătate de oră când sistemul răspunde cu întârziere", a declarat preşedintele CNAS.
"Răsundea foarte bine", a insistat aceasta.
Totodată, Vasile Ciurchea a declarat că spune un lucru de o săptămâne şi că repetă şi acum: "Nu trebuie trimis niciun pacient de la cabinet la Casele de Asigurări pentru că nu a intrat în posesia cardului".
UPDATE: Sistemul funcţionează în parametri normali. Dacă ne jucăm cu cardul pe cititor, normal că se blochează
Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a afirmat la Realitatea TV că este o perioadă de început. "Credeţi că eu vreau să se blocheze sistemul? Dacă nu lucrăm împreună, nu va funcţiona" a spus acesta.
Preşedintele CNAS a mai afirmat că medicii de familie ar fi trebuit să înveţe să folosească sistemul de gestionare încă de acum câteva luni.
"Trebuia să învăţaţi să folosiţi cardul din decembrie", a spus preşedintele CNAS, adăugând că sistemul funcţionează în parametri normali.
"Dacă ne jucăm cu cardul pe cititor, se blochează", a completat Vasile Ciurchea.
"Cum spuneţi că nu merge? Sistemul răspunde la 9.000 de accesări pe secundă. Faceţi un calcul să vedeţi ce înseamnă. Sunt peste 60.000 de utilizatorii în sistem", a mai precizat acesta.
Acestea le-a spus medicilor de familie că trebuie să introducă în cititor cardul şi dacă nu răspunde să continue consultaţia fără nicio problemă.
Preşedintele CNAS, către medici: Nu introduceţi cardul în cititor de fiecare dată când folosiţi stetoscopul
"Dacă introduci cardul de fiecare dată când foloseşti stetoscopul, normal că îl blochezi", spune preşedintele Casei
Legat de sancţiunile pe care CNAS le va aplica, Vasile Ciurchea a precizat că nu rezolvă nimic dacă dă o amendă sau dacă întrerupe contractul unor funizori.
"Există sancţiuni. Vor exista. Nu rezolv nimic dacă dau amendă astăzi sau dacă întrerupt contractul cu un furnizor. Sancţiunile se pot da şi peste câteva zile", potrivit acestuia.
De asemenea, el a acuzat medicii că vor să amâne introducerea cardului şi că trimit nejustificat pacienţii la Casele de Sănătate. "Cât să îl mai amânăm? Am spus de fiecare dată care sunt pasii şi cum se foloseşte cardul", a continuat preşedintele CNAS, adăugând că medicii de familie trimit pacienţii nejustificat la Casele de Asigurări.
Totodată, Sandra Alexiu a declarat că nu discutăm de activarea cardurilor şi de faptul că întregul sistem este blocat. "Avem cititoare de câteva luni. Nu putem să ne facem meseria. Nu am cerut amânare, ci să se meargă o perioadă în paralel. Nu putem verifica nici calitatea de asigurat", a continuat medicul de familie.
Medicii spun că stau degeaba în cabinete pentru că sistemul nu merge
Sandra Alexiu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, a declarat pentru Realitatea Tv că de la ora 10.00 nu se mai pot activa cardurile, iar de la 11.00 nu se mai pot elibera nici reţete pentru medicamente compensate şi nici trimiteri.
"Stăm degeaba în cabinete, nu putem facem nimic", a spus aceasta, adpugând că deşi CNAS suţine că se pot elibera medicamente şi fără cardul de sănătate, de fapt, s-a blocat tot sistemul, deci nu pot fi eliberate deloc reţete.
"Datele de pe card nu pot fi citite. Nu putem face consultaţii", a spus Sandra Alexiu.
În plus, nici sistemul prin care se poate interogra calitatea de asigurat nu mai merge. "Deci nu putem verifica dacă pacienţii sunt asiguraţi. Am rugat pacienţii să ne înţeleagă. I-am reprogramat", a continuat mediciul de familie.
Conform acesteia, până la ora 10.00 lucrurile au mers relativ bine. "De la ora 10.00 s-a blocat totul. Sistemul nu este făcut să reziste la bombardmentul zilnic din sistem sanitar", a precizat Sandra Alexiu.
Medicul de familie a mai spus că pacienţii au fost trimişi acasă. "Este o lipsă totală de respecte faţă de medici şi pacienţi. Preşedintele CNAS vine să spune că totul este bine, dar pacienţii nu vin la ora 11.00 noaptea la medic. O să ne învite să avem răbdare şi apoi ne amininţă cu rezilierea contractelor.
Însă pentru cei hipertensivi această răbdare costă bani", a mai afirmat Sandra Alexiu.
CNAS dă vina pe medici
În acelaşi timp, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune, într-un comunicat de presă, că furnizorii de servicii medicale sunt vinovaţi pentru situaţia creată în prima zi lucrătoare în care a fost utilizat sistemul cardului de sănătate.
Astfel, CNAS a constatat că numărul serviciilor medicale şi farmaceutice validate cardul de sănătate e a crescut în a doua parte a zilei. "O posibilă explicație ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului și în prima parte a zilei au întâmpinat greutăți la accesarea lui", afirmă reprezentanţii Casei de Sănătate.
Aceştia mai susţine că actele normative în vigoare permit acordarea serviciilor medicale asiguraților care încă nu au primit cardul de sănătate. Este vorba despre aproximativ 500.000 de asigurați care pot accesa servicii medicale în baza verificării calității de asigurat efectuată în sistem de către furnizori.
"Unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale"
"Si astăzi continuă să sosească sesizări de la asigurați despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Echipele de control din cadrul CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate se află în teren pentru a rezolvă fiecare caz în parte. Solicităm în continuare pacienților să ne sesizeze eventualele disfuncționalități pentru a le rezolvă și a ne asigură că au acces neîngrădit la serviciile medicale”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.
La nivel național, pe parcursul zilei de luni, 4 mai , au fost acordate 224.470 servicii medicale și farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără card de sănătate și 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate.
Dintre aceste servicii, la nivel național, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card de sănătate și 24.693 de rețete validate cu cardul.
În București, au fost acordate mai mult de jumătate din serviciile medicale și farmaceutice în sistemul cardului de sănătate:
- 9.130 servicii validate cu cardul, dintre care 4.084 acordate de medicii de familie
- 9.062 servicii fără cârd de sănătate, dintre care 5.356 acordate de medicii de familie.