Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile, atrage atentia CASMB.

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS

Corneliu Vasilescu, presedinte CJAS

Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire, atentioneaza Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), printr-un comunicat postat pe site-ul oficial, preluat si transmis presei si de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Buzau.

Medicilor care elibereaza concedii medicale, li se reaminteste astfel ca potrivit prevederilor OUG 158 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cu modificarile si completarile ulterioare, eliberarea certificatelor de concediu medical, cu nerespectarea prevederilor legale „constituie contraventie” si se pedepseste potrivit legislatiei in vigoare.

Corneliu Vasilescu, presedintele CJAS Buzau, spune ca „avertismentul este tgansmis cu scopul a se preveni situatiile in care medicii, din neatentie, risca sa intre sub incidenta raspunderii legale si sa fie sanctionati contraventional, daca nu sunt suficient de vigilenti si nu solicita asiguratului toate documentele din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical primite pe parcursul unui an. Este, de altfel, o masura valabila dintotdeauna, doar numarul de zile s-a mai schimbat din cand in cand, dar pentru ca au existat situatii neplacute, este bine sa le reamintim atat medicilor, cat si asiguratilor, ca numarul maxim de zile de concediu medical care se pot acorda intr-un an nu trebuie sa fie mai mare de 183. Daca starea de sanatate nu permite pacientului reluarea activitatii la locul de munca, acesta se va adresa comisiei de evaluare pentru incapacitate de munca si va fi pensionat, dupa caz, temporar sau definitiv“, spune Vasilescu.

Potrivit legislatiei in vigoare, „Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale. Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza: un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii, un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara, 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale”, se precizeaza in comunicatul CASMB.

Potrivit aceleiasi Ordonante de urgenta, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, se mai mentioneaza in comunicatul amintit.

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro