Peste 130 de medici suceveni au eliberat greşit prescripţii medicale ce cuprind medicamente compensate cu 90% din preţul de referinţă, pensionarilor care au realizat venituri din pensii de peste 700 lei.
Medicii au de dat înapoi Casei de Asigurări de Sănătate aproape 40.000 de lei. În cadrul controalelor operative derulate de CAS Suceava s-au verificat prescriptiile medicale ce cuprind medicamente compensate cu 90% din pretul de referinta, eliberate in anul 2014 pensionarilor care au realizat venituri din pensii de peste 700 lei, prescriptii decontate farmaciilor din FNUASS.
Potrivit preşedintelui-director general al CAS Suceava, Cristi Bleorţu, pentru a beneficia de regimul de compensare de 90% pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 lei/lună trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună, iar medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.
Cristi Bleorţu a explicat că, în situaţia în care la nivelul cabinetului medical nu există declaraţie dată pe propria răspundere de către pensionar anexată la fişa medicală precum şi înscrisuri privind numărul talonului şi cuantumul pensiei (talon de pensie în original /in copie sau nu sunt consemnate în fişa pacientului / în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei) pentru prescripţie eliberată de medic, răspunderea revine medicului prescriptor.
“In cadrul acestui control au fost identificate prescriptii medicale emise fara respectarea prevederilor legale la un numar de 136 medici de familie aflati in contract cu CAS, suma imputata acestora fiind in valoare de 37.785,40 lei”, a declarat Bleorţu.
Acesta a mai arătat că dacă la nivelul cabinetului medical există declaraţie dată pe propria răspundere de către pensionar anexată la fişa medicală precum şi înscrisuri privind numărul talonului şi cuantumul pensiei (talon de pensie în original sau copie sau sunt consemnate în fişa pacientului / în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei) pentru prescripţia eliberată de medic, dar se dovedeşte că declaraţia dată pe propria răspundere dată de către pensionar nu este conformă realităţii, răspunderea nu revine medicului prescriptor, ci asiguratului (pensionarului).
“Din analiza datelor si urmare verificarilor efectuate s-au identificat 160 de asigurati care au cuantumul pensiei mai mare de 700 lei si care au dat declaratie pe propria raspundere ca realizeaza venituri numai din pensii sub 700 lei. Sumele care sunt imputate pensionarilor, reprezintand diferenta dintre procentul de compensare 90% si procentul de compensare 50% din pretul de referinta a medicamentelor, sunt in valoare de 21.035,96 lei”, a declarat şeful CAS Suceava.