Norme Coca 2023 - 2024

Odată cu introducerea cardului de sănătate, sute de servicii medicale au rămas nedecontate, atrag atenţia specialiştii din sistemul sanitar, care spun că, dacă nu va fi găsită o soluţie, sunt decişi să acţioneze în instanţă autorităţile pentru a-şi recupera banii.

De vină pentru această situaţie ar fi o eroare dată de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în care medicii sunt obligaţi să introducă consultaţiile şi serviciile acordate pacienţilor asiguraţi.

„Sunt foarte multe situaţii în care au fost validate serviciile fără card iar cele cu card nu, deşi iniţial au fost afişate ca validate, ulterior, la momentul raportării, au fost nerecunoscute pentru decontare”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Acesta atrage atenţia că sistemul electronic de înregistrare şi validare a serviciilor încă are o serie de disfuncţionalităţi care nu pot fi remediate până pe 1 septembrie, data la care medicii nu vor mai oferi consultaţii decât în baza documentului electronic. Prin urmare, şeful medicilor consideră că cel mai bine ar fi ca perioada de acomodare să se extindă până la finalul acestui an.

Ce dificultăţi întâmpină medicii 

Dacă în cazul medicilor din policlinici au fost nedecontate, în unele situaţii, chiar şi 30% din serviciile acordate, în cazul medicilor de familie, procentul a variat, de la caz la caz, în funcţie de numărul de pacienţi pe care aceştia i-au consultat.

„Fiecare a primit un anumit număr de erori. La mine au fost 55 de servicii nevalidate dintr-un total de 500. Dacă aceste servicii nu vor fi validate, ele ar putea fi imputate medicului. Dacă ni le invalidează chiar şi pe cele cu card, ce să mai spunem de cele care vor fi acordate fără card din septembrie? Pot fi acuzată că le-am făcut din burtă”, a arătat doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Şi medicul de familie Gabriel Munteanu s-a plâns că a rămas cu servicii nedecontate pe iulie. „Vorbim de pierderi la nivelul cabinetelor. Sunt servicii prestate şi nevalidate. Problema este că săptămânal există o zi sau două în care avem erori. Ca acest sistem să funcţioneze optim din septembrie, e obligatoriu să putem lucra normal”, a explicat doctorul.

Medic de familie: „Sistemul dă erori vinerea” 

Cele mai frecvente probleme în sistemul informatic apar vinerea, subliniază Sandra Alexiu. „La sfârşitul lunii iulie s-au făcut nişte modificări în sistemul informatic, pe noi nu ne-a anunţat nimeni şi am ajuns să avem servicii invalidate. În mod normal, introduci cardul în cititor, sistemul îl vede, introduci serviciul pe care îl oferi, care ulterior este validat de sistem. Uneori, validarea se face instantaneu, alteori durează cu orele”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

Deblocarea cardului durează chiar şi zile

Potrivit acestuia, 30% – 40%  din serviciile acordate de medicii din policlinici şi din cei care lucrează în laboratoare au fost, iniţial, neplătite pe luna iulie. „S-a găsit o soluţie între timp şi ne-am recuperat banii. Dar, dacă va fi la fel şi în septembrie nu ştim ce vom face. Sunt probleme de funcţionare, pacienţii îşi uită PIN-ul, uneori se blochează cardul, deblocarea durează câteodată zile întregi, nu întotdeauna cineva răspunde la telefon dacă ai întrebări şi tot aşa”, a completat Alexandrescu.

.

Chiar dacă medicul radiolog a explicat că pacienţii nu sunt afectaţi de aceste situaţii, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), spune că bolnavii ar putea fi puşi în situaţia de a achita din buzunar anumite servicii, atâta vreme cât medicii nu vor avea garanţia că sunt plătiţi pentru ceea ce fac.

.

„Unii medici sunt atât de revoltaţi încât ar putea să le ceară pacienţilor să plătească serviciile. Ideea este că ar putea fi nevoiţi să plătească pentru reţete sau pentru biletele de trimite dacă serviciile nu sunt validate, ceea ce nu este tocmai în ordine. Dar în astfel de situaţii medicii pot apela la instanţă”, a declarat Barbu, adăugând că inclusiv servicii prestate în luna iunie au rămas nedecontate în Iaşi, Bucureşti şi Vâlcea.

.

Reprezentantul pacienţilor consideră, la rândul său, că 1 septembrie nu este un termen adecvat pentru introducerea obligatorie a cardului de sănătate. „15 noiembrie ar putea fi o dată rezonabilă, astfel încât asiguraţii care nu au intrat în posesia cardului să reuşească să obţină bucata de plastic”, a conchis preşedintele ANPP.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro