După două zile de tăcere, au ieşit la iveală numele medicilor din Bistriţa-Năsăud vizaţi de DNA în dosarul medicamentelor pentru cancer. Este vorba despre doi şefi de secţie şi un medic oncolog, toţi trei specialiştii fiind angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Mihaela Mastan, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa a confirmat pentru Adevărul faptul că trei angajaţi ai instituţiei sunt vizaţi de ancheta DNA în dosarul medcamentelor pentru cancer. Este vorba despre Victoria Bindea, şefa Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, medicul oncolog Geanina Miron din cadrul aceleaşi secţii şi şefa farmaciei unităţii medicale, Mariana Deac. Marţi, procurorii DNA au descins în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, unde au luat la puricat cabinetele celor doi medici, iar mai apoi s-au mutat la farmacia unităţii medicale.
„Încă nu ştim nimic… dacă au fost puşi sub acuzare sau ceva. Ştim doar că s-au făcut percheziţii la Secţia de Oncologie şi la Farmacie, dar atât. Cei trei medici s-au prezentat la muncă, îşi desfăşoară activitatea normal”, a explicat Mihaela Mastan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Procurorii susţin că pentru a recomanda medicamente scumpe pentru cancer, în detrimentul celor generice, considerabil mai ieftine, medicii primeau diverse bunuri, dar şi excursii în locuri exotice, precum San Diego, Las Vegas sau Ottawa. Nu doar medicii sunt în atenţia DNA, ci şi 11 companii mari producătoare sau distribuitoare de medicamente, printre care Roche România, Pfizer România, Teva Pharmaceuticals şi Sanoz Pharma.
Victoria Bindea conduce o grădiniţă privată Şefa Secţiei de Oncologie a fost căsătorită cu Valer Bindea, vicepreşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud, care a şi fost prefect, dar şi secretar de stat în Ministerul Muncii în guvernarea Tăriceanu. Potrivit declaraţiei sale de avere, Victoria Bindea are o firmă pe pierdere cu activităţi în domeniul îngrijirii personale. În anul 2014, Uniheron SRL înregistra datorii totale de peste 500.000 de lei, profit 0 şi pierderi în valoare de aproape 45.000 de lei.
De asemenea, Victoria Bindea este şi preşedinta Asociaţiei In Motion, care „ascunde” o grădiniţă privată, numită Academia Victoria. Pentru preţuri cuprinse între 650 de lei şi 1100 de lei lunar, aceasta promite să îi înveţe pe copii să se apropie de natură, de animale, de agricultură, dar şi să îi înveţe limbi străine, dar şi informatică sau noţiuni de ştiinţe ale naturii. Şeful Secţiei de Oncologie încasează lunar de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa 4300 de lei, aceasta omiţând să precizeze în declaraţia de avere ce profit anual îi aduce grădiniţa. Aceeaşi declaraţia de avere scoate în evidenţă faptul că Victoria Bindea nu are nicio locuinţă pe numele său, nu are depozite bancare, nu deţine o maşină şi nici terenuri în vreo zonă exclusivistă. Singurele bunuri deţinute de şefa Secţiei de Oncologie sunt trei terenuri, două livezi şi unul arabil în cartierul Unirea, în cartierul Ghinda şi în localitatea Şieu Măgheruş. La fel de „modestă” este şi declaraţia de avere a şefei farmaciei spitalului, Deac Mariana. Aceasta deţine un apartament în Bistriţa şi o casă moştenire în Călan, judeţul Hunedoara. Tot acolo Mariana Deac deţine un teren agricol şi unul intravilan, tot moştenire. Aceasta conduce un Ford Mondeo din anul 2001 şi nu are depozite bancare. Şefa farmaciei încasează lunar 2300 de lei de la spital, la care se adaugă 200 de lei din activităţi independente.