CUGETAREA ZILEI

Medicii din Marea Britanie au primit bonusuri de cate 50 de lire pentru fiecare pacient plasat pe asa-numita "lista a mortii", care presupune stabilirea unui diagnostic incurabil si acordarea permisiunii pacientului de a parasi spitalul.
Pacientii care, potrivit previziunilor medicilor, aveau mari sanse sa moara in mai putin de un an de zile, au fost pusi pe aceasta lista, scrie Voice of Russia.

Metoda a fost aplicata in cazul a 41 de pacienti din Ipswich si East Suffolk in perioada iulie 2011 - septembrie 2013. Doctorii au primit bani pentru fiecare pacient "condamnat" la moarte la domiciliu. Suma totala a castigurilor medicilor nu a fost facuta publica.

Sustinatorii masurii considera ca aceasta ajuta sistemul de sanatate publica la economisirea unor sume importante de bani. In medie, orice deces inregistrat in interiorul spitalelor implica costuri de 3.000 de lire, in timp ce decesele petrecute in afara institutiei costa doar 2.000 de lire sterline. O zi de internare in spitalele britanice costa bugetul statului aproximativ 200 de lire.

Un alt argument in favoarea listei este acela ca pacientii pot muri intr-un loc in care se simt mai confortabil, mai cred sustinatorii. Potrivit unui sondaj publicat recent, 66% dintre britanici ar prefera sa moara acasa decat intr-un spital, insa, in realitate, acest lucru se intampla in doar 43% din cazuri.

Oponentii "listei mortii" sustin ca persoanele care parasesc spitalele sunt lipsite de tratamentele medicale necesare. In plus, sistemul medical se confrunta cu o mare lipsa a ambulantelor, iar de multe ori, in cazurile de urgenta, pacientii sunt transportati la spital in masini de politie.

Joi, membrii Camerei Lorzilor (camera superiora a Parlamentului britanic) au declarat ca sistemul national de sanatate se afla aproape de faliment si ca, in curand, va deveni incapabil sa mai faca fata imbatranirii populatiei.

Sursa: http://www.ziare.com/europa/marea-britanie/medicii-britanici-primesc-bonusuri-pentru-a-pune-pacienti-pe-lista-mortii-1263633

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro