O echipă de doctori se plimbă prin toată țara cu o unitate mobilă în care îi testează gratuit de cancer pe cei care au abuzat de soare. Proiectul e unic în lume, iar ideea le-a venit în contextul exploziei de cazuri din ultimii ani.

O bucătărie amenajată cu câteva corpuri de mobilier șic și o canapea de colț verde, un birou de recepție, o sală de așteptare și, inima truck-ului, cabinetul medical dotat cu aparate de ultimă generație. Pe principiul dacă oamenii nu vin la medic, atunci vine medicul la ei, câțiva dermatologi de renume, în frunte cu doctorul Lucian Russu, au pus la cale un proiect de amploare: „Melanoma May Day”.

Au cumpărat un trailer, l-au recondiționat, l-au dotat și l-au transformat într-o unitate mobilă de screening împotriva melanomului. Printre cei care și-au controlat alunițele până acum se numără angajații de la ROMATSA, Ford, Televiziunea Română, iar săptămână trecută, camionul a poposit în curtea unui cămin de vârstnici din Săftica.

Depistare precoce la vârsta a treia

Doamna Agatha Barth are 94 de ani și este una dintre veteranele azilului de lângă București. În tinerețe, nu obișnuia să meargă des la plajă și în general nu a fost prea „prietenă” cu soarele, „deși se spune că e dătător de sănătate”.
Nici acum nu iese din curte fără să-și aplice o cremă cu factor de protecție și fără pălărie cu boruri largi. Chiar și așa, petele și alunițele care i-au apărut din senin, în ultimii ani, o cam îngrijorează. După o simplă scanare a alunițelor de pe față cu dermatoscopul, medicul îi alungă toate temerile. „Sunt niște alunițe foarte frumoase, care nu au risc de cancer”, spune medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Dermatoscopia este o procedură simplă, care durează câteva minute, dar care poate spune cu precizie dacă o aluniță ar trebui să îngrijoreze.

Rezultatul pe loc

Medicul examinează la microscop structura petelor, pe care le poate mări și de 70 de ori, și, în funcție de mărime, culoare și formă, aparatul dă un scor, ce indică riscul de cancer. „Cu cât marginile ei sunt mai neregulate, iar culoarea, mai neomogenă, cu atât scorul care indică riscul de cancer de piele este mai mare”, explică dermatologul. Mulți dintre cei care își rup alunițele „le lipesc” la loc sau se dau cu suc de rostopască, un leac din bătrâni folosit la vindecarea negilor, total greșit.

Un cancer perfid

Dacă în marea majoritate a cancerelor există câteva semne care anunță apariția acestora, melanomul, una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de piele, atacă fără avertismente. „Când toate semnele de modificare a unui nev devin vizibile cu ochiul liber – culoare, dimensiune, margini, pigment - deja s-a depășit stadiul inițial și începe o bătălie lungă cu radiații, citostatice și un prognostic în general sumbru”, spun medicii. Tocmai pentru că nu există terapii eficiente, cel mai bun tratament este depistarea precoce și excizia rapidă a tumorii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro