Medicii de familie sancţionaţi de C.J.A.S. Constanţa pentru că nu au introdus în sistem reţetele eliberate off-line au găsit un avocat specializat care îi va reprezenta în instanţă. În special cei care datorează sume mari vor da Casa de Asigurări în judecată, în speranţa că îşi vor câştiga banii înapoi. De cealaltă parte, reprezentanţii C.J.A.S. consideră că medicii nu vor avea câştig de cauză.
Inspectorii din cadrul Serviciului control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) Constanţa au efectuat anul trecut un control pentru a stabili dacă medicii prescriptori au respectat obligaţia de a transmite către C.N.A.S. toate reţetele prescrise off-line, în termen de 30 de zile. Au fost controlaţi 440 de medici de familie şi, inevitabil, s-au descoperit nereguli. Pentru medicii care nu au introdus toate prescripţiile medicale electronice eliberate off-line, aflaţi la prima constatare, s-a diminuat cu 10% valoarea de contract per capita. Medicii care datorează bani la C.J.A.S. sunt nemulţumiţi că nu pot eşalona plata peluţionare a contestaţiei depuse, ci pur şi simplu un telefon prin care erau anunţaţi că trebuie să plătească în maxim trei luni. De aceea, sunt hotărâţi să meargă până la Bucureşti, să-şi caute dreptatea.
„Am fost la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu a reuşit să mă lămurească nimeni. Am întrebat de ce nu am primit întâi o soluţionare a contestaţiei. Mă voi duce şi la Bucureşti, la Corpul de Control din cadrul C.N.A.S. să-mi caut dreptatea. În plus, iniţial mi s-a spus că pot eşalona plata pe opt luni, dar acum am văzut că mi s-au oprit deja 3.000 de lei din datorie. Abia am reuşit să dau salariile asistentelor“, ne-a declarat dr. Mirela Gonţ, medic de familie din Constanţa.
Într-adevăr, mai mulţi medici, în special cei care datorează sume mai mari, au încercat o înţelegere de plată. „Unii dintre medici au încercat să eşaloneze sumele pe mai mult de trei luni, dar nu se poate. În ceea ce priveşte rezolvarea contestaţiilor, la 81 de medici s-a întârziat luarea măsurii pentru rezolvarea contestaţiilor, iar Servicul Juridic a trimis hârtii în acest sens cu confirmare de primire“, ne-a declarat Laurenţiu Scupra, consilier în cadrul Serviciului control al C.J.A.S. Constanţa.
Medicii sunt hotărâţi să nu lase lucrurile astfel. Chiar dacă au făcut o contestaţie colectivă şi apoi individuală, o parte dintre ei vor să-şi caute dreptatea în instanţă, unde speră că vor recupera banii pe care îi dau acum. „Am vorbit cu mai mulţi medici şi există un avocat specializat în astfel de cazuri, care are experienţă şi care a câştigat procesele clienţilor săi. Ne va reprezenta în instanţă. Vom da în judecată Casa de Asigurări, pentru a ne recupera banii“, a completat dr. Mirela Gonţ.
Reprezentanţii CJAS consideră că medici nu vor avea câştig de cauză. „Iniţial ar fi trebuit să conteste raportul de control şi poate se rezolva la nivelul casei problema. Odată ce este prevedere contractuală, pe care ei nu au respectat-o, ce pot spune ei în instanţă?”, a completat Laurenţiu Scupra... citeste mai departe
Marieta ŞTEFAN