Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie care nu folosesc cardul de sănătate vor fi controlaţi şi sancţionaţi de Casa Naţională de Asigurări. Mai-marii din Sănătate vor să afle dacă doctorii care se plâng de noul sistem sunt rău intenţionaţi sau chiar întâmpină probleme tehnice. Medicii care vor fi găsiţi vinovaţi riscă să piardă contractul cu Casa.

card amenzi 1

Teoretic, cardul de sănătate este obligatoriu de la 1 mai. Practic, din cauza nenumăratelor probleme, sistemul nu poate fi folosit în toate unitățile medicale. Medicii de familie cer o derogare de cel puțin șase luni. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări speră însă că, la 1 august, fiecare român să fie tratat doar pe baza cardului.

Nu e o dată bătută in cuie. În momentul în care am constatat că 99% din carduri ajung la cetățeni, trecem pe card”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Mai mult, de la 1 iunie, doctorii vor fi controlaţi și verificați dacă validează cardurile atunci când consultă un pacient.

În Bucureşti sunt 36 medici de familie care nu au acordat servicii cu carduri. Voi da sancțiuni când voi constata că acolo e rea-voință sau se greșește intenționat”, a spus Vasile Ciurchea.

În replică, medicii de familie se plâng că sistemul are deficienţe care le îngreunează munca. În Bihor, spre exemplu, pacienţii pierd timp la uşile cabinetelor din cauza blocajelor dese din sistemul informatic.

VALENTIN PANTEA mf

                                                           Vreau sa fiu medic si nu informatician !

Se mai blochează jumătate de oră sau o oră nu funcţionează. Pacienţii sunt trimişi acasă, din păcate. Cei care nu sunt din localitate suferă mult mai mult”, recunoaște dr. Corina Marton, medic specialist alergolog.

CORINA MARTON medic alergolog

La o lună de la începutul programului, 70 la sută dintre serviciile medicale acordate zilnic sunt validate cu ajutorul cardului. În acest moment, 350.000 de asiguraţi nu au intrat în posesia documentului.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro