Medicii de familie cer, adesea, ajutorul preotului din sat sau al primarului pentru a-i convinge pe cetăţeni să se prezinte la medic, la consultaţia de prevenţie. Medicii de familie cred că implicarea medicului specialist trebuie făcută până la prescrierea rețetei.
Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale, a apărut şi obligativitatea cetăţenilor de a se prezenta la medicul de familie pentru o consultaţie de prevenţie. Este vorba despre consultaţii periodice anuale, pentru persoanele până la 18 ani, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii, consultaţii preventive pentru persoanele cuprinse între 18 şi 39 de ani, o dată la trei ani de zile şi, de asemenea, consultaţii preventive anuale la toate persoanele asimptomatice care au vârsta peste 40 de ani.
Problema cea mai mare pe care o au medicii de familie este cu acele persoane active, între 18 şi 39 de ani, care nu se înghesuie la uşa cabinetului. ”Este uşor să le facem consultaţia de prevenţie adolescenţilor până în 18 ani, deoarece îi prindem atunci când vin la cabinet pentru diferite adeverinţe medicale. Persoanele în vârstă vin oricum la medic, pentru că au diferite probleme de sănătate, deci nu avem probleme cu ei. Cel mai greu este cu pacienţii asimptomatici, cei cu vârste între 18 şi 39 de ani. Ei nu sunt învăţaţi să vină la medic, dacă nu au nicio problemă, aşa că ne este greu să îi convingem. Adesea, medicii din mediul rural apelează la preotul din sat sau la autorităţile locale, ca să vorbească ei cu oamenii şi să îi trimită la cabinet. Până la urmă, nu poţi să obligi pe nimeni, iar în legislaţie nu există o metodă de sancţionare a celor care nu se prezintă la consultaţia preventivă”, a precizat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.
Alte probleme pe care le-au mai avut medicii de familie de când a intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale, precum şi noul contract cadru de furnizare a serviciilor medicale în perioada 2014-2015, au fost legate de refuzul unor farmacii de a elibera reţete fracţionate, iar pacienţii au revenit la cabinet, pentru o nouă reţetă.
Totodată, nemulţumiri sunt şi legate de faptul că unii medici specialişti nu mai vor să piardă timpul eliberând reţete pacienţilor, ci îi trimit pe aceştia cu scrisoare medicală la medicii de familie, aceştia din urmă fiind nevoiţi să scrie reţeta. “Medicii de familie mai au şi altceva de făcut în afară de a prescrie reţete. Eu ştiu că un act medical corect trebuie făcut până la capăt, iar asta include, pe lângă consultaţie şi diagnostic, şi prescrierea tratamentului”, susţine medicul Mihaela Covrig.