Norme Coca 2023 - 2024

La nici o săptămână de când au primit notificările CJAS prin care sunt avertizaţi că au debite din plata serviciilor de gardă în centrele de permanenţă, medicii de familie contestă documentele, ameninţând că nu vor returna banii.

de Alina Mitran
alina.mitran@gazetanoua.ro

Medicii de familie care în perioada 2008 - 2009 au făcut gărzi în centrele de permanenţă funcţionale la acea dată în judeţ (Dobroteasa, Brastavăţu şi Osica de Sus) au reacţionat după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  le-a transmis, în cursul săptămânii trecute, notificări în privinţa sumelor pe care trebuie să le returneze.

Curtea de Conturi a stabilit, în urma unui control derulat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, că în 2008 şi 2009 s-ar fi mărit nelegal, cu 50%, tariful/oră plătit medicilor de familie care au făcut gărzi în centre. Prin urmare a impus recuperarea sumelor, la nivelul judeţului fiind vorba de peste 230.000 lei reprezentând debitele, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Cei 24 medici de familie vizaţi în Olt au reacţionat rapid după primirea notificării. Ieri-dimineaţă, la CJAS a sosit o delegaţie a medicilor de familie din zona de sud a judeţului, pentru a depune contestaţii la notificările primite, prima contestaţie venind încă de săptămâna trecută. Înştiinţaţi peste noapte că au de dat peste 16.000 lei fiecare, fără penalităţi, medicii s-au revoltat, motivând că banii le-au fost plătiţi în baza unui contract întocmit de CJAS. În contestaţii se motivează că medicii nu sunt parte în procesul menţionat (procesul între Curtea de Conturi şi CNAS), dar şi că debitele din 2008 şi 2009 s-au prescris.

„Pentru faptul că şase luni am făcut gărzi fără bani nu răspunde nimeni”

„Vom folosi acelaşi model de contestaţie. Indiferent de răspuns, suntem decişi să nu plătim, pentru că, dacă este o greşeală, nu este greşeala noastră. Să vedem ce se întâmplă, ce răspuns primesc în continuare colegii noştri de la Neamţ, care au trimis deja o plângere la CEDO. Oricum, e greu de înţeles ce ni se întâmplă, în condiţiile în care, în 2008, şase luni am făcut gărzi fără să fim plătiţi”,
 s-a plâns unul dintre medicii de familie care au prestat servicii medicale la centrul de permanenţă din Brastavăţu.

Despre obligativitatea returnării acestor sume nu se simte nimeni răspunzător. Reprezentanţii CJAS declară chiar că înţeleg perfect nemulţumirea medicilor de familie şi că, foarte probabil, nu se va ajunge până la recuperarea debitelor stabilite din banii pe care medicii urmează să-i încaseze pentru serviciile prestate de curând.

„Noi vom răspunde notificărilor, le-am repartizat juristului pentru a formula un răspuns. Aştept însă întâlnirea de lunea viitoare, cu toţi preşedinţii de case din ţară, pentru că trebuie să avem o modalitate comună de lucru. Ne aşteptăm inclusiv la o comisie de mediere la nivelul CNAS”, a declarat preşedintele CJAS, Florin Ciocan.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro