Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a declarat luni, la o dezbatere, că organizația profesională pe care o reprezintă a propus pentru noul pachet de servicii medicale de bază o debirocratizare clară a activității medicilor de familie.

"Sunt multe neclarități în transformarea principiilor pachetului de bază în servicii decontabile. Noi am considerat necesar să existe un proiect pilot, să nu fie pusă o țară întreagă într-o tulburare. Avem propuneri depuse privitor la debirocratizarea clară și necesară și alocarea unui timp efectiv pe care să îl alocăm pacienților. Dacă vom continua să facem hârtii, nu vom rezolva nimic. Există și un scepticism în ceea ce privește legislația și stabilitatea din sistem", a arătat dr. Tănăsescu.

Președintele SNMF a atenționat și asupra problemei rețetei unice pentru pacientul cronic.

"Pacientul cronic are dreptul la o rețetă lunară pentru bolile cronice. Dacă pacientul primește rețeta compensată pe anumite patologii, medicul de familie nu-i va putea prescrie o altă rețetă compensată pentru alte boli cronice de care suferă", a explicat dr. Tănăsescu.

Medicii de familie au ridicat și problema prevenției, introdusă în pachetul de servicii medicale. Însă, au subliniat ei, este necesar ca populația și cunoască și obligațiile, motiv pentru care au propus derularea unei campanii de informare privind prevenția și a unui program special care să nu fie decontat din fondul de asigurări.

Reprezentanții medicilor de familie consideră că ar fi necesar să fie prezentat un studiu de fezabilitate privind introducerea pachetului de servicii medicale de bază, care să vizeze și costurile din sistem.

Dr. Sandra Alexiu de la SNMF a prezentat problemele existente în sistemul informatic SIUI, cea mai gravă dintre acestea fiind, potrivit ei, cea referitoare la calitatea de asigurat.

"Există discordanțe între ceea ce afișează sistemul și ceea ce afișează când este interogat pe site-ul CNAS. Medicii nu trebuie să urmărească taloane de pensii, cât câștigă pacienții. Sistemul informatic ar trebui să facă aceste lucruri, să prezinte aceleași date și uniform", a arătat Alexiu.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Radu Țibichi, a precizat că prevenția pentru pachetul minimal va fi decontată din anul 2015.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro