Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie din mediul rural muresean sunt obligati ca, pe lânga chiria pentru spatiul concesionat de primarii, sa achite si impozit pe cladiri. Medicii spun ca vor da în judecata primariile, iar primarii sustin  ca medicii de familie fiind persoane juridice au obligatia de a plati acel impozit.

Medicii de familie mureseni care au primit sau vor primi înstiintare de la primarii despre faptul ca trebuie sa plateasca impozit pe cladirea primariei unde se desfasoara actul medical spun ca sunt hotarâti sa actioneze primariile în contencios administrativ. Este si cazul medicului de familie din Sânpaul, Remus Sipos care ar avea de platit undeva peste 8.000 lei impozit imputat retroactiv din 2006. “Este un abuz la adresa medicilor de familie din partea primariilor. Este un joc din acesta în care doi comit un delict: vine Curtea de Conturi care face recomandarea primariilor sa-i oblige pe medici sa plateasca un impozit care nu este al lor, ci este al primariei, primarii vin cu pretextul ca noi nu vrem sa va facem asta dar ne cere Curtea de Conturi, ne cer acest impozit, niste sume mari pentru venitul medicilor de familie.

În cazul meu am înteles ca suma este undeva la 8400 lei pentru un contract  de concesiune din martie 2006“, a declarat dr. Remus Sipos. Acesta a subliniat ca anul trecut, una dintre colegele sale, auzind un zvon de acest gen s-a dus sa-si plateasca darea însa i s-a spus ca impozitul trebuie achitat de primarie si doar chiria de medicul de familie. Dr. Sipos a luat deja legatura cu un birou de avocatura unde i s-a spus ca imputarea platii impozitului catre chirias este un abuz. “Am luat legatura cu un birou avocatura care este dispus sa ne reprezinte în instanta, pentru ca putem dovedi în contencios administrativ ca este un abuz al primariilor. Recomandarea biroului este sa nu platim acest impozit“, a mai spus dr Sipos.

Mai multe cazuri în judet

Potrivit conducerii Asociatiei Medicilor de Familie (AMFMS) Mures situatia din Sânpaul nu este singulara si alti medici din judet fiind deja pusi în fata platii impozitului pe spatiul concesionat. “Este impozitul pe cladire care dupa legile din România si Codul Fiscal trebuie sa îl plateasca proprietarul ci nu comodatarul sau concesionarul. Nu medicii sunt proprietarii. Exista lege care spune ca proprietarul plateste si totusi încearca  sa forteze nota si pâna la urma se va ajunge la procese. Colega din Livezeni a avut astfel de probleme, s-a dus cu Codul  Fiscal si a demonstrat ca nu ea trebuie sa plateasca, dupa ce i-au facut chitanta si au obligat-o sa plateasca. O sa îsi recupereze banii probabil fara proces“, a declarat dr. Ileana Mihaescu presedintele AMF Mures.

Medicii de familie, persoane juridice platitoare de impozit

Primararia comunei Sânpaul sustine ca medicii de familie, pâna acum au fost persoane fizice, dar au devenit persoane juridice începând de anul trecut si au obligatia de a achita si impozit pe cladire. “Persoanele juridice care închiriaza o cladire este obligata conform Codului Fiscal sa achite chirie, însa si impozit pe cladiri.Aceasta este în toata lumea, am înteles ca au primit Codul Fiscal numai anul trecut. Pâna atunci era persoana fizica si nu era persoana juridica. Acum si medicii de familie de când au cod fiscal sunt persoane juridice Persoana juridica trebuia sa vina sa depuna declaratie de impunere cu cod fiscal, începând cu data când au devenit persoana juridica si platesc impozit“, a precizat Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul.

Acesta a subliniat ca înca nu a primit decizia Curtii de Conturi privind impozitele care trebuiesc achitate de medicii de familie, însa si în decizie se va stipula de când medicii au devenit persoane juridice. “Vom stabili totul dupa ce vom primi si noi decizia si vom afla atunci exact care este situatia. Înca decizia curtii nu a venit, dar si aceasta va stabili exact de când a devenit persoana juridica“, a mai spus primarul comunei Sânpaul.

Potrivit acestuia suma maxima pentru impozit ce urmeaza a fi achitata pe an se va ridica la suma de 300-400 lei.

Codul fiscal:

"Art. 249. - (1) Orice persoana care are in proprietate o cladire situata in Romania datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care in prezentul titlu se prevede diferit.

(3) Pentru cladirile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, persoanelor juridice, se stabileste taxa pe cladiri, care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe cladiri.

 


Scutiri

Art. 250. - (1) Cladirile pentru care nu se datoreaza impozit, prin efectul legii, sunt, dupa cum urmeaza:

  1. cladirile proprietate a statului, a unitatilor administrativ-teritoriale sau a oricaror institutii publice, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice;
  2. cladirile unitatilor sanitare publice, cu exceptia incaperilor care sunt folosite pentru activitati economice; "

 

Medicii de familie nu au in proprietate spatiile respective(marea majoritate)!! Nu sunt persoane juridice pentru ca nu sunt inregistrate la judecatorie si nu pot fi asimilate doar pentru ca asa dorec primarii, fara sa faca dovada acestui lucru!! Cabinetele medicale sun "unitati sanitare publice", deci, indiferent de statutul de proprietate sau nu, sunt scutite de plata impozitului!!!

 

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro