Medicii de familie din Caraş-Severin sunt buni de plată. Au eliberat ilegal reţete compensate şi au prejudiciat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu 90.000 de lei. Situaţia a ieşit la iveală după un control al Curţii de Conturi.
Medicii de familie din Caraş-Severin au eliberat, în ultimii 2 ani, sute de reţete compensate unor asiguraţi care nu ar fi trebuit să beneficieze de ele. Este vorba despre bolnavii de cancer, cărora doar medicul specialist le putea prescrie medicamente, pensionari cu venituri mai mari de 700 de lei sau pacienţi internaţi în spital.
Ultima situaţie a generat şi cele mai mari sume de recuperat, circa 55.000 de lei.
Tudoriţa Nicula, director general CJAS Caraş-Severin: "Noi i-am sfătuit, chiar mai mult, să ia declaraţie la fiecare eliberare de reţetă şi pentru faptul că nu-s internaţi în spital, pentru că s-a dovedit că nu-şi informează medicul, chiar şi cel de familie, nu mai spun de cei specialişti, că s-au dus şi s-au internat şi au figurat în paralel şi cu medicamente prescrise şi de medicii de familie, şi de către spital".
Medicii de familie au găsit soluţii ca să evite sancţiunile.
Maria Preda - preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Caraş-Severin: "Pacientul face o singură declaraţie la începutul anului. Şi de câte ori îşi ridică reţeta din cabinet îşi scrie cu mâna lui data, numele şi semnează. Deci asta înseamnă că, în condiţiile în care primeşte alţi bani din altă sursă, dacă nu-i declară, este responsabilitatea lui".
În Caraş-Severin sunt 170 de medici de familie. Cei mulţi sunt obligaţi să returneze bani. Casa de Asigurări a recuperat până acum mai bine de jumătate din cei 90.000 de lei.