Medicii de familie de judeţul Suceava s-au întâlnit ieri şi au stabilit că în data de 1 august a.c. vor renunţa să mai acorde servicii medicale în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate, dacă până la această dată Guvernul nu găseşte o soluţie acceptabilă pentru două dintre problemele majore cu care se confruntă aceştia - finanţarea şi fondul sancţiunilor aplicate de CAS. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie - filiala Suceava, dr. Irina Franciuc, ne-a declarat, ieri, că sucevenii au decis că vor recurge la această măsură de protest indiferent de ce fac colegii lor din ţară, deşi îşi doresc să le fie împărtăşit punctul lor de vedere la nivel naţional. ”La 1 august punem parafa jos. Mai credităm sistemul încă o lună”, ne-a spus dr. Franciuc.

Potrivit acesteia, majorarea valorii minime garantate a punctului "per capita" de la 4 lei la 4,3 lei şi a valorii minime garantate a unui punct pentru plata pe serviciu medical de la 1,9 lei la 2 lei înseamnă pentru cabinetul unui medic de familie un plus între 300 şi maximum 600 de lei lunar, în condiţiile în care serviciile medicale acordate în medicina primară sunt de 5,5 puncte.

 

Medicii de familie sunt pregătiţi să lucreze doar în regim privat

În ceea ce priveşte sancţiunile, dr. Franciuc spune că, deşi acestea se vor aplica de acum gradual, asta nu schimbă fondul problemei. ”Dau protocoale medicale greşite, care pun în pericol viaţa pacientului, după 6 luni îşi dau seama şi le corectează, dar la medici trimit controale şi le impută medicilor că au prescris greşit reţete. Sunt colegi care au primit sancţiuni de 100-200 de milioane de lei vechi”, a precizat medicul.

Ea a exemplificat cu un protocol care interzice medicului de familie să prescrie medicaţie psihotropă. În cazul unui copil din mediul rural care are nevoie de un astfel de medicament, reţeta costă 15 lei. Dacă medicul i-a dat copilului reţetă în fiecare lună, la controlul efectuat de CAS (de regulă după 3-4 ani), acesta a fost penalizat cu 10% din valoarea contractului, iar reţeta i-a fost imputată integral, cu penalităţi. ”Au fost perioade când în Suceava nu a existat efectiv un medic de psihiatrie infantilă care să prescrie medicamentele psihotrope la copii. Pe baza unui acord verbal cu cei de la CAS, medicii de familie au putut să prescrie reţete, apoi CAS a trimis controale şi le-a imputat. Ce ar fi trebuit să facă aceşti colegi, când pentru un bolnav psihic medicaţia este vitală?!” se întreabă retoric dr. Irina Franciuc.

Prin urmare, dacă până la 1 august Guvernul şi Casa Naţională de Asigurări nu ţin cont de solicitările medicilor, există riscul ca, cel puţin în judeţul Suceava, aceştia să lucreze doar în regim privat, fără contract cu CAS.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro