Ziua Medicului de Familie este sărbătorită, în acest an, la Braşov. 500 de medici de familie, din toată ţara, s-au reunit, la Braşov, pentru a discuta despre modificările survenite în ultima perioadă în această specialitate, care sunt prezentate, în primul rând, tinerilor medici rezidenţi.
Autor: Adina CHIRVASĂ Sursa bzb.ro
Foto bzb
Conferinţa dedicată Zilei Medicului de Familie are loc, prin rotaţie, în alt oraş din ţară. Anul acesta, evenimentul se desfăşoară la Aula Universităţii, până duminică, 9 iulie.
Una dintre cele mai importante schimbări pentru tinerii care se pregătesc să profeseze este faptul că a fost majorată perioada de pregătire vocaţională de la 3 la 4 ani, obţinându-se astfel alinierea cu majoritatea ţărilor europene.
„Asta a antrenat evident o modificare a curriculei de pregătire şi vorbim de o reaşezare a disciplinelor pe care rezidenţii le învăţau, plus de discipline noi care până acum nu existau în curriculum şi constituie o premieră pentru toate specialităţile. E prima dată când în curriculum de Medicină de familie există un modul de comunicare cu pacienţii, un modul de informatică medicală şi softuri de cabinet şi de asemenea, noţiuni de leadership, pentru că vorbim despre rolul special al medicului de familie în comunitate şi este cel care integrează toate informaţiile pentru pacient de la ceilalţi medici astfel încât pacientul să beneficieze de o abordare integrată”, a explicat dr. Sandra Alexiu (foto stânga), vicepreşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Medicii însă trebuie să se alinieze şi altor modificări