Recent, sute de medici de familie au primit notificări de la C.J.A.S. Constanţa, prin care li se aducea la cunoştinţă faptul că au de plată sume mari de bani pentru că nu au transmis către C.N.A.S. reţetele eliberate offline. Ei au redactat un memoriu – contestaţie la notificările primite, în care vor să demonstreze că sistemul electronic este de vină, pe care îl vor înainta la C.J.A.S.
Medicii prescriptori, în special cei de familie, trebuie să transmită către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate toate reţetele prescrise şi au 30 de zile termen pentru a face acest lucru. „Această obligaţie este prevăzută în contractul încheiat cu noi încă de anul trecut. În plus, am trimis informări din nou în septembrie şi în ianuarie, atât pe e-mail, cât şi prin fax“, ne-a declarat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al C.J.A.S. Constanţa. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) Constanţa a efectuat, luna trecută, un control pentru a vedea dacă medicii prescriptori respectă obligaţia contractuală care prevede introducerea în sistemul informatic a tuturor prescripţiilor medicale electronice eliberate offline, în termen de 30 de zile calendaristice de la data prescrierii. Perioada controlată a fost 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2015.
„Au fost controlaţi 440 de medici de familie. Dintre aceştia, 284 de medici nu au respectat obligaţia care prevede introducerea în sistemul informatic a tuturor prescripţiilor medicale electronice eliberate offline, în termen de 30 de zile calendaristice de la data prescrierii pentru 3.166 de reţete, în valoare de 474990, 35 lei. Pentru aceşti medici, la prima constatare se diminuează cu 10% valoarea de contract per capita“, a completat Aurelia Rădoi.Medicii de familie controlaţi au primit raportul de control al C.J.A.S, în care li se aduc la cunoştinţă sumele datorate prin diminuarea cu 10% valoarea de contract per capita. În unele cazuri, sumele sunt foarte mari, iar „ reţinerea“ poate fi achitată chiar de medic, din buzunar. „Am primit raportul de control prin care mi se aduce la cunoştinţă că am de plată 7.911,42 de lei. Pentru mine e o sumă enormă. Sistemul are sincope în fiecare zi. Încercăm să transmitem reţetele offline. Stăm şi peste program, dar uneori nu este vina noastră că nu funcţionează sistemul“, ne-a declarat dr. Mirela Gonţ, medic de familie.
Iar în alte cazuri, sumele sunt şi mai mari. „Cea mai mare sumă pe care o are de plătit un medic de familie este de 13.000 de lei. Suma poate fi reţinută din ceea ce îi revine în luna următoare sau poate fi plătită de medic. Verificarea a fost făcută în urma măsurii recomandate de Auditul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pe care am încercat să o îndulcim având în vedere că sistemul are şi sincope, dar asta e…O parte dintre medici au venit la C.J.A.S. pentru a cere o eşalonare a plăţii“, ne-a declarat Laurenţiu Cezar Scupra, consilier în cadrul serviciului control al C.J.A.S. Constanţa.
În unele cazuri, sumele datorate de medici sunt mai mari chiar decât valoarea reţetelor netransmise. „Părerea mea este că e o clauză abuzivă această transmitere a reţetelor. Suntem medici, nu IT-işti. Unii dintre noi chiar nu avem această afinitate şi în plus se pierde foarte mult timp. Paradoxal, există cazuri în care, pentru că nu au fost transmise opt reţete, care însumate nu costă mai mult de 30 – 40 de lei, medicului i se impută 260 de lei“, a susţinut dr. Laura Condur, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Constanţa.
Săptămâna aceasta, medici de familie au avut o întâlnire în care s-au discutat, pe lângă problemele de ordin organizatoric, şi cea a acestor notificări de plată. Medicii nu se consideră vinovaţi şi continuă să afirme că sistemul electronic este de vină. „Să-mi demonstreze mie că nu am transmis reţetele. Cum vor face acest lucru? Eu le-am transmis, dar sistemul nu a funcţionat“, a explicat dr. Mirela Gonţ.
Pentru că nu vopr să plătească pentru o culpă care nu le aparţine, medicii de familie vor depune o contestaţie la aceste notificări la Casa Judeţeană de Asigurări Constanţa. „ Am redactat un memoriu – contestaţie la notificările primite,la care încă strângem semnături, în care vrem să demonstrăm că sistemul electronic este de vină, nu medicii.
Nu trebuie să transformăm medicii în poliţişti ai sistemului informatic, în detrimentului actului medical“, ne-a declarat dr. Laura Condur, potrivit observator.ro
Marieta ŞTEFAN