Medicii de familie care au fost sancţionaţi de C.J.A.S. Constanţa, pentru că nu au transmis în sistem reţetele off-line, în termen de 30 de zile, au depus un memoriu, în care dau vina pe sistemul informatic. De asemenea, unii dintre medici au depus contestaţii individuale la Casa de Asigurări, care vor fi soluţionate în 30 de zile.

Medicii de familie trebuie să transmită către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate toate reţetele prescrise off-line şi au termen de a face acest lucru 30 de zile. Această obligaţie este prevăzută în contractul-cadru încheiat încă de anul trecut cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (C.J.A.S.) Constanţa.

Inspectorii din cadrul Serviciului control al C.J.A.S. Constanţa au efectuat, luna trecută, un control pentru a vedea dacă medicii prescriptori respectă această obligaţie contractuală. „Au fost controlaţi 440 de medici de familie. Dintre aceştia, 280 de medici nu au respectat obligaţia care prevede introducerea în sistemul informatic a tuturor prescripţiilor medicale electronice eliberate off-line în termen de 30 de zile calendaristice de la data prescrierii, pentru 3.000 de reţete. Pentru aceşti medici, la prima constatare se diminuează cu 10% valoarea de contract per capita“, ne-a declarat Aurelia Rădoi, purtător de cuvânt al C.J.A.S. Constanţa.

Medicii de familie sancţionaţi nu sunt de acord cu amenzile primite, care se ridică şi la 13.000 de lei pentru un singur prescriptor. Ei susţin că sistemul informatic este de vină şi nu au de ce să plătească pentru o greşeală pentru care nu ei au făcut-o. În acest sens, a fost depus, la începutul săptămânii, un memoriu semnat de către medicii de familie, la C.J.A.S. Constanţa.

Vina este a sistemului informatic

„Ne-am consiliat cu un avocat. Luni am depus un memoriu la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, în care solicităm să se renunţe la penalităţi şi în care arătăm că sistemul informatic are sincope. De asemenea, am depus un memoriu şi la Colegiul Naţional al Medicilor , care este factor negociator în contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări şi care ar putea să intervină, pentru ca acea clauză din contract, prin care medicii sunt supuşi penalizărilor dacă nu ridică reţetele off-line în termen de 30 de zile, să fie altfel formulată“, ne-a declarat Laura Condur, preşedintele Asociaţiei  Medicilor de Familie Tomis Constanţa.

Unii dintre medici nu s-au mulţumit, însă, cu participarea prin semnătură la memoriul colectiv şi au depus contestaţii individuale. „Au fost depuse aproximativ 30 de contestaţii în nume personal. În majoritatea contestaţiilor stă scris faptul că nu a funcţionat sistemul informatic şi de aceea nu au fost ridicate reţetele off-line. În unele dintre ele mai este amintit faptul că nu s-ar fi creat un prejudiciu Casei de Asigurări. Fiecare contestaţie în parte va fi soluţionată în termen de 30 de zile de la depunere, conform termenului legal. Dacă vor fi depuse documente justificative, bineînţeles că pot fi soluţionate în câştig de cauză pentru contestatar“, ne-a declarat Laurenţiu Cezar Scupra, consilier în cadrul Serviciului control al C.J.A.S. Constanţa.  potrivit ziarului observator.ro Marieta ŞTEFAN

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro