Norme Coca 2023 - 2024

SCANDAL – Medicii de familie maramureseni refuza sa distribuie cardurile de sanatate: “Nu suntem postasi”! 

Cardurile de sanatate au devenit un adevarat mar al discordiei, pasat, cu eleganta, intre reprezentantii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si medicii de familie. Obligatorii de la 1 februarie, cardurile de sanatate nu au ajuns inca la toti oamenii, astfel ca reprezentantii Casei au sugerat ca distribuirea sa fie facuta cu ajutorul medicilor. Acestia refuza insa o astfel de sarcina si spun ca ei au alta menire decat cea de a face pe postasii.

Medicii de familie sunt nemultumiti de faptul ca Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, i-a amenintat cu blocarea semnarii contractelor cu casele de asigurari si spun ca o astfel de practica este josnica si murdara. 

“Medicii de familie nu sunt postasi, noi suntem medici, suntem furnizori de servicii medicale. Imi pare foarte rau pentru functionarii de la CAS, dar ei chiar pot face acest lucru, pot distribui aceste carduri, pentru ca eu, de exemplu, nu am nici competenta si nici autoritatea sa detin si sa distribui astfel de carduri. Recunosc utilitatea acestui card, care va face ordine in sistemul de asigurari sociale de sanatate, dar sa vii si sa ne ameninti ca nu vom putea incheia contractele cu CAS daca nu vom distribui cardurile, mi se pare un lucru de-a dreptul murdar”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.

Medicii spun ca acest carduri sunt extrem de pacatoase, din mai multe motive. In primul rand, ele nu dovedesc, in niciun fel, calitatea de asigurat a pacientilor, care este data mai degraba de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Cardul de sanatate nu cuprinde nicio informatie vizavi de acest aspect si nu are nici macar o rubrica unde sa apara calitatea de asigurat a fiecarui cetatean in parte. Iar aceasta nu este singura problema semnalata de catre medicii de familie.

Carduri nu au copiii pana la 18 ani, ceea ce o mare prostie, dupa parerea mea. Si ei ar trebui sa aiba carduri, pentru ca in acest fel s-ar putea vedea corect circulatia copilului in sistem. Pe card nu sunt deloc informatii. El cuprinde doar CID-ul, acel cod al pacientului, numele si prenumele. Noi va trebui, manual, sa introducem pe aceste carduri grupa sanguina, RH-ul, acceptul sau refuzul de a dona organe. Iarcetatenii trebuie sa stie ca nu este suficient ca pacientul sa spuna ca vrea sa fie viitor donator de organe, ci va trebui sa mearga la notar, sa dea o declaratie care apoi sa fie legalizata, iar cu acea declaratie el trebuie sa vina apoi la mine pentru a putea bifa optiunea respectiva pe card si sa spun ca el este posibil donator de organe”, a adaugat Gheorghe Lascu.

Mai mult decat atat, medicii de familie vor fi nevoiti sa treaca, la fiecare pacient in parte, tot istoricul medical, respectiv fiecare boala cronica sau acuta de care acesta sufera.

Trebuie specificat si faptul ca, desi se asteapta sa fie perfect functional incepand cu data de 1 februarie, sistemul este plin de erori si le da deja batai de cap medicilor care incearca sa activeze si sa completeze aceste carduri.

 

 

 rt

1

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 14:26:37 de catre: nebunu satuli
eu am refuzat sa-l iau si cred ca voi face nefacute ; cum domnule sa ma cheme vecinu sa-mi iau cardurile de sanatate ale familiei de la el ? aceste nu sunt niste acte care trebuiau date prin mandat postal , prin casa de asigurari , pron medicul de familie sau alte organe si nu prin vecinu ? GUVERN DE RAHAT domnule iohanis scris deocamdata cu litere mici pana vom vedea si pe plan intern , nu numai plimbari in moldova , germania , si etc ! ca TARA te-a ales !

2

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 14:43:38 de catre: asigurat
Extraordinar ce tupeu pot sa aiba medicii astia!!! Sa se coboare ei la distribui niste carduri care tot lor le folosesc!!! Nu cred ca le-a spus nimeni sa umble din poarta in poarta cu cardurile, oricum majoritatea au fost distribuite, dar macar sa le inmaneze celor din lista lor de asigurati atunci cand acestia merg la cabinet, cred ca ar putea sa faca..Dupa ce ca trebuie sa te programezi din vreme pentru orice, dupa ce ca daca ai o urgenta trebuie sa platesti ca sa te consulte, dupa ce ca intarzie cu orele la cabinet si pleaca mai devreme, dupa ce ca n-au absolut nicio rasoundere, pentru orice pasandu-te la specialist, mai fac si figuri...Eu si familia mea de ani de zile n-am apelat la medicul de familie, daca avem vreo boala mai degraba mergem la cabinetele private ale specialistilor , ca oricum tot acolo ajungem..In schimb medicii nostri de familie incaseaza bani buni de pe urma noastra, pt ca platim asigurari la greu luna de luna..Mai mult, fostul meu medic de familie mi-a si pierdut fisa cand s-a mutat in alt cabinet...Mare tupeu, zau!!!!

3

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 15:04:18 de catre: asigurat
Domnilor"medici de familie"trebuie sa puneti putin umarul,si dumneavoastra,la eliminarea fraudelor care s-au facut in sistemul national de sanatate.Nu cred ca va cere nimeni sa faceti pe postasii,nu va agitati in halul asta,cred ca va este teama de faptul ca de acum inainte nu veti mai putea la bani/comisioane, de la farmaciile catre care "indrumati"pacientii reali sau fictivi,cu retetele prescrise de dumneavoastra.

4

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 15:37:16 de catre: donna alba
...ca toata lumea se arunca pe medici... si toata lumea generalizeaza exemplele negative. Cand sunteti multumiti, de ce taceti? Sau trebuie sa intelegem ca ceilalti cititori sunt multumiti? Eu sunt curioasa, daca pentru a da o declaratie de donator de organe trebuie sa platesti o taxa la notar, cati donatori de organe vor fi?

5

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 17:27:18 de catre: maramuresan
Asta-i una din sicanele marunte, ce se fac doctorilor.Sa nu uitam ca sistemul a fost infestat cu tot soiul de ciudati ,sub pretextul cinic, ca medicii trebuie sa se ocupe de medicina.Oare de ce nu performeaza ''ciudatii '' in domeniul in care au fost '' pregatiti''?Efectele acestui flagel sunt comparabile(pastrand proportiile) cu efectele domniilor fanariote.Si atunci,ca si acum , cel care sufera este poporul.

6

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 18:02:22 de catre: invatsajoc
Era mare deranj ca medicul de familie să ii inmăneze cardul fiecăruia cănd trece pe acolo ,al naibii de mare,verifica un buletin și bifa un tabel probabil! Lasă că a rezolvat guvernul și il trmite prin poștă așa că nu vor mai fi stresați unii!

7

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 19:03:42 de catre: cetateans
PENTRU DOMNII ASIGURATI CARE AU SENZATIA CA DOCTORII DE FAMILIE SUNT STERGATOARE IN ......... DACA ATI FI AVUT 6 ANI DE MEDICINA GENERALA SI INCA 3-5 ANI DE SPECIALIZARE,UN SALARIU DE 1500-2000 LEI ,UN MALDAR DE HARTII DE COMPLETAT ,CONSULTATIA PACIENTULUI RESPONSABILITATEA PE CARE O AI IN MOMENTUL PRESCRIERII TRATAMENTULUI,VIZITE LA DOMICILIU DACA ESTE NECESAR,SAMD,CU SIGURANTA NU ATI DORI SA FACETI PE POSTASII !POSTASII SA DUCA CARDURILE CA S-AU PLATIT BANI SERIOSI CAND S-A FACUT CONTRACTUL DE DISTRIBUIRE A CARDURILOR ,SI MEDICII SA-SI VADA DE TREABA LOR!EU NU CRED CA MEDICUL DE FAMILIE O SA VA CONSULTE FARA ACEL NENOROCIT DE CARD DUPA 1 FEBRUARIE! CAND TE GANDESTI CA SUNT POSTASI CU SALARIU CAT MEDICUL DE FAMILIE IA SA PUNEM POSTASII IN LOCUL MEDICILOR SI PE MEDICI IN LOCUL POSTASILOR SA VEDEM CARE SE DESCURCA MAI BINE IN NOUA POSTURA! ASADAR DOMNILOR ASIGURATI DACA NU ATI PRIMIT INCA CARDUL MERGETI LA CASA DE ASIGURARI NU ASTEPTATI TOTUL PE TAVA!

8

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 19:34:19 de catre: cristi
ce are de facut medicul cai asa ocupat sa le dea cas obligatori

9

Publicat la: 6 ianuarie 2015 ora: 21:18:34 de catre: asigurat
cardurile sunt facute pt cei asigurati nu pt medici ei ai de lucru in plus de ce sa faca si munca altora.Munca lor o face postasul????

10

Publicat la: 7 ianuarie 2015 ora: 09:20:27 de catre: invatsajoc
Era mare ,,deranjul'' pt domnii medici ca in momentul cand vine omul la cabinet sa verifice un buletin si sa- l puna pe om sa semneze un tabel,al naibii de mare,fir-ati al dracului sa fiti !.Nu va punea nimeni sa faceti pe postasul si sa umblati din casa in casa ipocritilor(astia care nu ati fost de acord,nu toti).De prestatia pe care o aveti in raport cu bolnavii si cat de profesionisti sunteti marea majoritate nici nu mai amintesc .nici macar un ecograf ,care nu e nu stiu ce avere, nu ati fost in stare sa va cumparati,e mai simplu sa va scapati de bolnav si sa- i trimiteti pe capul spitalelor pe toti.Iar cand e vorba de ajutat putin sariti ca arsi,ca nu e treaba voastra! Pai sa nu va injure lumea domnilor doctori,ce ziceti?!

Adauga comentariul tau aici pe site -ul sursa

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro