Norme Coca 2023 - 2024

Convocati astazi la o instruire pe aceasta tema, toti au sperat pana in ultimul moment sa fie vorba de o pacaleala de 1 Aprilie, dar realitatea a confirmat contrariul.

 

De astazi a intrat in vigoare noua schema de vaccinare a copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani, prilej pentru majoritatea medicilor de familie sa se ingrijoreze, deoarece vor avea de intampinat unele dificultati in implementarea noilor prevederei.

Nici cei peste 200 de medici de familie buzoieni nu sunt mai linistiti in aceasta privinta, lucru demonstrat si cu ocazia sedintei de instruire la care au fost convocati astazi, de catre Directia de Sanatate Publica (DSP), in Sala Mare a Consiliului Judetean. Sedinta a fost prezidata de medicul Carmen Scantei, seful Serviciului Epidemiologie din cadrul DSP Buzau care, din start, le-a precizat medicilor prezenti ca schimbarile dispuse de minister incepand cu 1 Aprilie, nu sunt deloc pacaleala, prezentandu-le chiar documentul cu stampila si semnatura ministrului.

S-a trecut apoi la prezentarea principalelor modificari aduse de noua schema de vaccinare, din care va disparea vaccinul pentavalent, care va fi inlocuit cu un vaccin hexavalent care urmeaza a fi distribuit medicilor de familie la o data pe care reprezentantii DSP nu au putut-o preciza, intrucat nu li s-a comunicat nimic concret in acest sens.

 

Medicilor li s-a recomandat sa mearga in continuare pe vechea schema de vaccinare, dar sa fie pregatiti in orice moment sa treaca pe noua schema, aceasta trecere urmand a se face imediat, in momentul in care vor fi primite noile vaccinuri, iar DSP va da dispozitii in acest sens.

Daca in ceea ce priveste vaccinarea copiilor pana la varsta scolara, pe care o faceau si pana acum, medicii de familie nu au avut niciun fel de obiectii sau nenultumiri, situatia s-a schimbat atunci cand a fost adusa in discutie vaccinarea elevilor. Aceasta pentru ca, dupa cum se stie, vaccinarea elevilor a fost trecuta de astazi din sarcina medicilor scolari in cea a medicilor de familie, masura cu care organizatiile reprezentative ale acestora au fost de acord, dar care starneste nemultumiri in randul medicilor din teritoriu. Aceste nemultumiri se datoreaza mai ales faptului ca Ministerul Sanatatii a dispus ca vaccinarera elevilor sa treaca in sarcina lor, insa nu a facut niciun fel de precizari despre modul in care aceasta trecere trebuie facuta si nici de felul in care ei vor fi platiti pentru prestarea acestor servicii. Pur si simplu, medicilor de familie li s-a transmis, asa cum s-a intamplat si astazi in sala Consiliului Judetean, ca cel tarziu, de la 1 Mai trebuie sa inceapa vaccinarea elevilor, fara alte lamuriri suplimentare.

Prin urmare, a fost nevoie ca reprezentantii DSP Buzau sa gaseasca o solutie prin care aceasta sarcina sa fie preluata de la medicii scolari, solutie pe care Carmen Scantei le-a prezentat-o astazi medicilor de familie. Conform acesteia, va fi nevoie de o colaborare cu medicii scolari si cu Inspectoratul Scolar, pentru ca medicii de familie sa intre in posesia datelor referitoare la elevii ce urmeaza sa fie vaccinati. Responsabilii din DSP s-au gandit si la existenta unor dovezi de vaccinare pe care ar trebui sa le intocmeasca medicii scolari pentru fiecare elev, documente in care sa fie trecute toate vaccinurile efectuate pana acum copiilor in cauza. Aceste dovezi trebuie sa ajunga la medicii de familie, iar acest lucru ar urma sa se faca prin intermediul parintilor, intrucat documentele nu pot fi inmanate direct, copiilor, la scoala, pentru a nu exista riscul pierderii lor. In acest sens, va trebui sa se apeleze si la cadrele didactice, pentru a convoca sedinte cu parintii, la care sa participe si medicii scolari, care sa imparta fiecarui parinte dovada de vaccinare a copilului, urmand ca acesta sa mearga cu documentul la medicul de familie. Este o procedura greoaie, insa singura viabila la acest moment, in conditiile in care trebuie actionat rapid”, a conchis dr. Carmen Scantei. Medicii de familie se tem insa ca multi parinti, fie vor lipsi de la sedinte, fie nu se vor prezenta la cabinete cu dovezile de vaccinare, iar copiii acestora nu vor putea fi luati in evidenta pentru vaccinare.

Medicii  de familie considera nepotrivita aceasta decizie a ministerului, iar dr. Carmen Scantei s-a declarat de acord cu ei, recunoscand ca era mult mai eficienta metoda vaccinarii in colectivitate. Mai in gluma, mai in serios, aceasta a declarat insa ca nu poate face nimic pentru a schimba lucrurile, atat timp cat nu se afla la conducerea Ministerului Sanatatii. Dupa parerea sa, aceasta decizie a venit ca urmare a increderii mai mari pe care parintii o acorda medicului de familie in comparatie cu medicii scolari, si a fost luata in scopul cresterii ratei de vaccinare, intr-o perioada cand parintii sunt tot mai reticenti in aceasta privinta.

In final s-a cazut de acord asupra propunerii inaintate de DSP, insa medicii participanti la instruire au plecat la fel de nemultumiti, majoritatea fiind convinsi ca prin decizia de trecere a vaccinarii elevilor in sarcina lor, ministerul a stricat un lucru care mergea bine si  care se va transforma intr-un haos total.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro