Medicii de familie nu mai au vaccinuri pentru bebeluşi

Autor:  Geta Roman

Mai mulţi doctori de familie şi părinţi ne-au reclamat că micuţii nu pot fi imunizaţi cu vaccinurile din schema naţională, la 2 şi 6 luni (contra poliomielitei, hepatitei B, tusei convulsive etc). Motivul: vaccinurile nu mai există în stocurile direcţiilor de sănătate publică.

"Problema majoră este că se decalează prea mult imunizarea: au fost mai întâi probleme la vaccinul care se făcea în maternitate, ce proteja contra hepatitei B, acum au apărut şi la cel de 2 şi 6 luni. În Ilfov, unde am eu cabinet, nu am lipsuri, însă au apărut în Bucureşti", afirmă medicul Sandra Alexiu, secretar general al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Medicul susţine că mulţi dintre copiii care nu au fost vaccinaţi în maternităţi sunt purtaţi acum pe drumuri. "Eu nu pot să îi imunizez pentru că vaccinul într-o singură doză contra hepatitei se găseşte doar în mater­nităţi, nu se poate cumpăra la liber". Probleme cu aprovizionarea se anunţă şi la Timişoara. "Când am fost să ridic ultimele vaccinuri, mi s-a sugerat că urmează o perioadă în care nu se vor mai da", ne-a spus un medic de familie din Timişoara.

Oficialii Ministerului Sănă­tăţii (MS) explică lipsurile prin faptul că s-a organizat o nouă licitaţie. "Până la sfârşitul lunii, noile vaccinuri vor ajunge la medici. Chiar dacă sunt întârzieri la imunizare, se recuperează fără efecte adverse", ni s-a transmis de la biroul de presă al MS.

Sursa:http://www.evz.ro/detalii/stiri/medicii-de-familie-nu-mai-au-vaccinuri-pentru-bebelusi-1064036.html

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro