O componentă s-a defectat şi a provocat întreruperea sistemului informatic: marţi a fost încă o zi neagră pentru cardul de sănătate! Medicii de familie au contabilizat problemele de anul trecut: au fost foarte multe!

„O componentă hardware s-a defectat şi a provocat întreruperea sistemului PIAS. Componentă a fost izolată şi s-a început procedura de repornire a serverelor de baza de date şi reinitializarea serverelor de aplicaţie”, a anunţat în cursul dimineţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Furnizorilor de servicii medicale, farmaceutice şi dispozitive medicale li s-a recomandat să restarteze aplicaţiile pe care le folosesc după ce CNAS va anunţa repornirea sistemului. Şi a făcut-o după vreo două ore…

Platforma informatică legată de cardul de sănătate, un lung şir de sincope

La sfârşitul anului trecut, Societatea Națională de Medicină Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie au făcut un bilanţ al… problemelor. De la lansarea componenţei pentru cardul de sănătate, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate nu a funcționat sau a răspuns cu foarte mare dificultate – împiedicând activitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale – în următoarele zile:
CEAS: 1-6, 19, 27 mai, 28 august, 18, 21, 22 septembrie, 9, 14, 19, 29, 30 octombrie, 3, 13 noiembrie.
ŞIUI: 1-6, 19, 27 mai, 9, 13, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 25, 26 noiembrie, 2, 3 decembrie
SIPE: 9, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 24, 25 noiembrie, 2, 3 decembrie, au precizat cele două organizaţii profesionale.

Medicii de familie spun că, în aceste perioade, nu s-au putut valida, folosind cardul de sănătate, rețete, bilete, concedii, consultații, nu s-a putut verifica sau prelua calitatea de asigurat a pacienților, nu s-au putut efectua raportările lunii precedente: „Această situație a devenit insuportabilă!”.

Medicilor de familie vor ca serviciile efectuate în aceste „perioade de avarie” să le fie decontate și nu imputate: „Dorim să ne fie validate serviciile efectuate în zile in care sistemul nu a mers, chiar dacă acele servicii nu au fost validate in cele 72 de ore, deoarece sistemul nu a permis acest lucru!”

Trebuie să se știe, spun medicii de familie, că farmaciile nu pot elibera rețetele pacienților dacă sistemul legat de cardul de sănătate e nefuncțional (rețetele nu au putut fi trimise în SIPE) şi că există rețete pentru boli acute/subacute cu valabilitate de 48 de ore, care expiră dacă sistemul nu permite eliberarea lor!

Medicii de familie au solicitat un audit extern la CNAS și au cerut ca pentru toate aceste probleme să existe responsabili.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro