Autor Mihaela Ghita Sursa
Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie au participat la o întâlnire oficială la Ministerul de Finanţe. Tema discuţiei a fost proiectul de rectificare bugetară care nu avea prevăzute sume rectificative pentru asistenţa medicală primară.
Reprezentanţii medicilor de familie au argumentat nevoia finanţării superioare a asistenţei medicale primare, baza sistemului medical şi care în acest moment, după informaţiile oficiale ale CNAS acoperă circa 70% dintre serviciile medicale, în condiţii în care finanţarea acestui segment este de mai puţin de 6% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
„Premisele acestei discuţii au fost acelea că veniturile cabinetelor medicilor de familie au scăzut din cauza alocării insuficiente a fondurilor la nivelul medicinii primare, inclusiv la nivelul centrelor de permamenţă, precum şi din cauza noilor prevederi din Codul Fiscal, povara fiscală fiind foarte mare, la care se adaugă temerile medicilor de familie că nu vor putea asigura salarii pentru asistente la nivelul celor plătite colegelor lor din sistemul bugetar – necorelate cu cele ale angajaţilor din spitale, majorate cu 25%” precizează cele două organizaţii profesionale într-un comunicat
De asemenea, a fost discutată birocraţia excesivă de la nivelul cabinetelor de medicina familiei, precum şi reglementări care să permită surse suplimentare de venituri pentru cabinete. Secretarul de Stat, Daniela Pescaru a fost de părere că trebuie luate măsuri structurale, precum şi o armonizare a veniturilor personalului cabinetelor medicilor de familie. Oficialul a spus că va iniţia o serie de discuţii cu cele două instituţii responsabile, Casa Naţională de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii.