SNMF, a declarat pentru PaginaMedicala.ro ca medicii de familie isi mentin pozitia fata de distribuirea celor aproximativ 1 milion de carduri catre pacienti. Dr. Alexiu spune trebuie schimbate patru legi pentru ca medicii de familie sa aiba puterea legala sa distribuie cardurile care nu au ajuns la asigurati.
 

sandra 2

Medicii de familie nu accepta sa se implice in distribuirea cardurilor de sanatate ramase la nivelul caselor de asigurari judetene, si nici in actiunile de distribuire ulterioare, spun reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

"Asa cum am argumentat in numeroase randuri si cum se poate observa in documentele incarcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card), distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS:

- cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS);
- cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens, reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale;
- distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei", se arata intr-un comunicat de presa al SNMF si FNPMF.

Medicii de familie se plang si de disfunctionalitatile din SIUI care vor fi preluate de card. De asemenea, ei spun ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica ce mananca din timpul de consultatii.

"Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, consideram ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical. In concluzie, respingem ferm aceasta noua initiativa a CNAS de a impovara medicii de familie cu activitati administrative (distribuirea cardurilor) in detrimentul consultatiilor medicale", se mai arata in comunicat.

Ce spune CNAS despre aceasta situatie

Pe de alta parte, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, declara ca daca medicii de familie refuza sa lucreze cu acest dispozitiv - cardul de sanatate - atunci nu vor mai beneficia de prevederile din contractul cu CNAS.

Recent, reprezentanti ai CNAS spun ca distribuirea cardurilor prin medicii de familie reprezinta un demers in folosul pacientilor.

"Vorbim despre aproximativ 1 milion de carduri care nu au putut fi distribuite prin servicii postale. Noi speram ca medicii de familie vor intelege ca acest demers este facut in folosul asiguratilor. Practic vorbim despre un numar foarte mic de carduri care sa le revina medicilor de familie pentru a le distribui. Peste 90% din carduri au fost distribuite prin servicii postale. Este o diferenta de aproximativ 1 milion de carduri si ar fi pacat ca oamenii sa fie pusi pe drumuri, sa mearga la casa de asigurari pentru ca mai apoi sa mearga la medicul de familie pentru un serviciu medical", a explicat Mihaela Tanase, purtatorul de cuvant al CNAS, pentru Agerpres.

Conform aceleiasi surse, cardul de sanatate va functiona in paralel cu Sistemul Informatic Unic Integrat o perioada de cateva luni.

Sursa: PaginaMedicala.ro
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro