15 milioane de carduri de sănătate vor fi distribuite anul viitor românilor care beneficiază de asigurare medicală, asta a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, în cadrul emisiunii Adevărul Live. Mai mult, acesta a precizat că orice cetăţean român asigurat poate beneficia de tratament în străinătate care poate fi decontat.

 busoi

UPDATE Cristian Buşoi: „Dacă va fi cu adevărat o grevă în sistemul sănătăţii, aceasta va fi cu adevărat o problemă. Numai Casa de Asigurări va avea 10% din bugetul Ministerului în anul viitor. Ştiu din anii trecuţi cât de greu te puteai descurca cu un salariu de rezident dacă nu aveai parte de sprijinul familiei. Pentru că este foarte greu să te descurci cu un salariu de rezident într-un oraş universitar. Cu acel salariu nu îţi poţi asigura casa şi masa. Dar nici măcar medicii seniori care au şi contracte cu clinici private sau afacerea lor, nu îşi pot asigura traiul. Nu putem concura cu salariile din afară. Dar nu este vorba doar despre salariu, este vorba şi despre respectul primit de medici sau de sprijinul primit. Medici sunt cei care au avut rezultate excepţionale la studiu şi care au această vocaţie. Este de apreciat faptul că în condiţiile în care bugetele nu au crescut foarte mult, s-au găsit resurse pentru medicii rezidenţi”,  precizat Cristian Buşoi la Adevărul Live.

Mai mult, acesta a precizat că multe persoane preferă să plece din ţară imediat după terminarea Facultăţii de Medicină.

Cât de alarmant vi se pare acest lucru?

 

„Este foarte alarmant acest lucru. Colegi din Germania şi Franţa îmi spuneau că sunt mulţumiţi de medicii români care au ajuns la ei, că sunt foarte bine pregătiţi. Foarte multe persoane văd cu îngrijorare orizonturile de peste 15-20 de ani de acum înainte când văd că tot mai multe persoane care îşi obţin diploma de rezidenţiat pleacă din ţară. Bine, nu pleacă toţi, dar cei mai mulţi fac acest pas. Am observat însă şi un alt fenomen. O parte dintre cei care pleacă din ţară, se reîntorc după o anumiă perioadă. Sau sunt şi cei care deschid clinici private şi adus personal medical, români plecaţi în afară”, a arătat acesta.

 

„Creşterea contribuţiei la sănătate, dacă vă referiţi la cea de 5,2, nu poate fi luată în discuţie momentan”, a mai arătat acesta.

 

„În România există 18 milioane de persoane autorizate, bine, o parte dintre aceştia contribuie în mod direct. Există cred însă, cei care muncesc fără carte de muncă sau alte persoane, zone în care cred că această contribuţie ar trebui să fie achitată, colectată. Cred că există în România există cazuri în care persoane sunt plătite cu salariul minim pe economie şi restul de bani îi primesc în altă modalitate”, a mai arătat preşedintele CNAS.

 

Acesta a explicat că orice român care are calitatea de asigurat poate beneficia de tratament în ţările din Uniunea Europeană.
„Nu vorbim neapărat de un tratament care nu se poate face în România, ci despre faptul că un pacient vrea să fie tratat în altă ţară din diferite motive. Pacientului i se dă formularul S2, achită în ţara respectivă coturile respective, iar în ţară noi vom deconta acele cheltuieli. Această modalitate nu se referă neapărat la o anumită categorie”, a mai arătat Buşoi.
„Am cheltuit de-a lungul timpului în 2010 cam cinci milioane de lei pe cardul de sănătate. Aceste sume sunt în creştere, dar nu putem stopa acest lucru decât dacă îi facem pe pacienţi să aibă mai multă încredere în sistemul din România”, a arătat preşedintele CNAS.
Putem să rezolvăm problemele privind pacienţii care îli cumpără medicamentele deşi sunt internaţi?
Pacienţii nu ar trebui să îşi plătească medicamentele, iar acest lucru nu se întâmplă doar la finele anului, ci în unele spitale se întâmplă mereu. Pot să vă spun că sunt un susţinător al ideii de a păstrat bugetele spitalelor la acelaşi nivel, dar ca acestea să meargă mai mult pe ideea de internarea pentru o zi sau de a ţine mai mult pacienţii în ambulatoriu pentru reducerea costurilor unei internări.
Pacienţii îşi plătesc medicamentele. Există posibilitatea ca aceşti bani să fie decontaţi?
Contractul cadru spune foarte clar că pacientul trebuie să beneficieze de tratament atunci când este în spital. În alte cazuri, spitalul, nu Casa de Asigurări, să îi deconteze suma cheltuită pe medicamente.
Centre de imagistică performantă avem în România, nimic nu împiedică pacienţii britanici să ia un avion low-cost şi să vină să fie trataţi în România.
Directiva cu prescripţia recunoscută şi în alte ţări
Cristian Buşoi a precizat că românii îşi pot cumpăra medicamente din alte ţări, chiar dacă acestea există şi la noi în ţară. El a explicat că mai sunt informaţii de adăugat la această la Directivă.
„Cardul de sănătate este cel mai important proiect strategic pentru România. Acesta va reduce frauda aproape de 0% pentru că un medic nu poate spune că a avut 100 de pacienţi dacă nu are 100 de carduri diferite. Avem 2,5 milioane de carduri tipărite în România, iar până la mijlocul anului viitor vom avea cele 15 milioane de carduri tipărite. Acestea vor fi distribuite de Poşta Română şi nu de medicii de familie care au refuzat să le distribuie. Acest lucru înseamnă cheltuieli în plus, însă acestea au fost deja trecute în bugetul anului viitor. Avem cinci modele de cititoare care vor consta în jur de 40-50 de euro”, a precizat preşedintele CNAS privind cardul de sănătate.

Medicii de familie sunt într-un fel baza sistemului de sănătate. Cei 14.000 de medici de familie sunt în relaţie directă cu cetăţenii şi vrem să-i responsabilizăm mai mult şi să le dăm un rol mai important. Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi

În privinţa dosarul electronic al pacientului, Buşoi a explicat că nu costă nimic statul pentru că este sprijinit cu bani europeni. Mai mult, structura după care va fi făcut acest dosar electroni trebuie să fie gata la sfârşitul lunii aprilie – martie 2014.

Cine şi când poate beneficia de servicii medicale în străinătate, în baza Directivei privind servicii medicale transfrontaliere, fără a fi refuzaţi de statele unde România are datorii mari? Când nu vom mai fi nevoiţi să plătim medicamentele în spitale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde medicul Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro