Raportul în cazul bebeluşului mort, înaintat Ministerului Sănătății și MAI

Cazul bebeluşului din Lespezi, care a murit din cauza unei afecţiuni pulmonare şi al cărui cadavru a fost ridicat pentru efectuarea necropsiei după câteva zile, a ajuns la urechile oficialilor din București. Ieri, Prefectura Vrancea a transmis Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne un raport cu privire la acest caz.
Potrivit celor spuse de subprefectul Cristi Misăilă, raportul conține punctele de vedere ale tuturor instituțiilor implicate, iar prin intermediul documentului se solicită oficialilor din București să ia măsurile care se impun. „A fost înaintat astăzi raportul către Ministerul Sănătății și către MAI. Conține o scurtă prezentare a cazului și punctele de vedere ale celor implicați. Noi am solicitat să se ia măsurile care se impun. În ceea ce privește protocolul, acesta nu s-a semnat încă. Am primit un proces verbal prin care ni s-a precizat că reprezentanții Poliției nu au putut fi prezenți până la finele ședinței, dar săptămâna aceasta se va mai face o întâlnire în acest sens”, ne-a precizat subprefectul Cristi Misăilă.

Vinerea trecută a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, poliției, medicilor de familie și spitalelor. Aceștia au stabilit o serie de proceduri de intervenție în cadrul decesului la domiciliu al unui sugar 0-1 an. Astfel: medicii de familie sunt obligați să răspundă la solicitările organelor judiciare, să constate decesul, dar să nu elibereze certificat de deces dacă acesta constată că sunt suspiciuni privind cauza decesului și nici la cei care nu sunt înscriși pe lista sa. Ambulanța este abilitată să constate și să elibereze certificate de deces în week-end și în sărbătorile legale, dacă sunt excluse cauze medico-legale de deces. Spitalul Județean, în cazurile de deces la copiii 0-1 an, care nu sunt de competență medico-legală, trebuie să transporte cadavrul de la locul faptei către Laboratorul de Anatomie Patologică cu un vehicul special amenajat. Organele judiciare informează Anatomia Patologică, care la rându-i este obligată să transporte cadavrul pentru necropsie.
Reamintim că pe 12 aprilie, o fetiță de o lună și două săptămâni a decedat în casa familiei din Lespezi, comuna Homocea, iar trupul neînsuflețit a fost ridicat la două zile de la deces, atunci când managerul Spitalului Județean de Urgenţă Focșani, Constantin Mîndrilă, a aflat de caz și a solicitat reprezentanților firmei autorizate de transport cadavre să intervină. Reprezentanții instituțiilor implicate în acest caz au dat într-una vina unii pe alții.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro