Acoperirea vaccinală a scăzut în țara sub 75%-80%, iar pentru unele vaccinuri se preconizează o scădere și mai mare. HEXACIMA, vaccin necesar la vârsta de 2, 4 , 11 luni, aflat pe lista Programului National de Imunizare (PNI) cu titlu gratuit, nu se mai găsește la medicii de familie, care reclamă faptul că zeci de mii de copii vor rămâne neimunizați.
Vaccinul protejează împotriva difteriei, tetanosului, infectiilor cu Pertussis, poliomielitei, infectiilor cu Haemophylus Influensae, hepatitei de tip B. Acest vaccin poate fi găsit totuși la farmacii, la un preț destul de mare, 200 de lei, bani de care nu dispus toți cei care trebuie să își vaccineze copii.
„Medicii de familie consiliază pacienții pro-vaccinare, vaccinează de ani de zile, își fac treaba. Corpul medical se va decredibiliza și mai mult în ochii populației, dacă situația nu va cunoaste o rezolvare rapidă. Nu poți consilia pacientul, azi, cu 'Dragă Părinte, este bine să îți protejezi copilul prin vaccinare împotriva unor boli de care se poate muri, pentru că nu au remediu', iar în momentul în care ar trebui să îl vaccinezi, îi spui că nu ai vaccinurile gratuite. Dar poți merge la farmacie și-l găsești. Rămâne să așteptăm cu "interes" și reală disperare, izbucnirea unor infectii grave cu risc vital și poate atunci vom înțelege și munca medicului de familie, cel vesnic culpabilizat pentru toate tarele sistemului, în care totuși funcționăm "pe avarii" și ne străduim să ne îngrijim cât mai bine pacienții. Am înțeles că suntem baza sistemului medical, mai mult decât poate orice altă specialitate, ne-am implicat, ne-am asumat să lucrăm cu sisteme electronice, Programe Nationale, rețeta electronică, SIUI cu probleme grave, birocrație interminabilă, dar nu credem că este cazul să fim și culpabilizați în cazul izbucnirii unor epidemii severe, venite pe fondul neînțelegerii din partea decidenților, că Vaccinarea este și va ramane o problemă de SECURITATE NAȚIONALĂ, de supraviețuire și nu de amânare pe agenda de lucru a celor care totuși mai pot lua decizii, doar la "capitolul... și celelalte"! Copiii din Romania nu au nici o vină! Am notificat și reprezentanti ai Ministerului Sănătății. Asteptăm răspuns. Așteptăm soluții sustenabile!”, a declarat, pentru stirpesurse.ro, dr. Valeria Herdea, președinte Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.