Atâta timp cât avem obligativitatea să purtăm cartea de identitate la noi, chiar şi dacă mergem la medicul de familie, nu?, ca să ne identifice după codul numeric personal, atunci cred că va intra în obişnuinţă să avem şi cardul de sănătate tot timpul cu noi” - preşedintele-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.
Începând de miercurea viitoare, Imprimeria Naţională va expedia primele loturi de carduri naţionale de sănătate, prin intermediul cărora se va putea accesa de oriunde din ţară dosarul electronic al unui asigurat. Astfel, pacienţii vor avea tot timpul asupra lor propriul istoric medical, pe un card, nu într-un dosar cu adeverinţe, cu care se vor putea prezenta, spre exemplu, la medici din alte judeţe.
În Bistriţa-Năsăud, până la sfârşitul anului, vor ajunge 209.000 de carduri, care vor fi preluate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) BN şi transmise Poştei. Potrivit preşedintelui-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, poştaşii le vor livra la domiciliu. Cetăţenii care nu vor fi găsiţi acasă, vor fi înştiinţaţi printr-un aviz să meargă la oficiul poştal pentru a-şi lua cardul. În mediul rural, fiind vorba despre o comunitate unde fiecare se cunoaşte cu fiecare şi toţi cunosc cine este şi când vine poştaşul, oamenii vor fi scutiţi de un drum până la oficiul poştal la care sunt arondaţi: poştaşul va reţine cardul până la înmânarea către beneficiar sau, în lipsa acestuia, către o rudă apropiată.
Pe card vor apărea numele asiguratului, data naşterii, CNP-ul, acesta conţinând şi un cip cu diverse informaţii, precum numele şi numărul de telefon al medicului de familei sau, opţional, grupa sanguină, RH-ul, diverse afecţiuni etc. Cardul va putea fi activat cu un cod PIN, de oriunde din ţară, din orice spital, cabinet medical, farmacie etc., cu condiţia ca unitatea respectivă să se afle sub contract cu Casa de Asigurări. Toţi furnizorii de servicii medicale vor trebui să achiziţioneze cititoare de carduri, pentru a avea acces la dosarul electronic al pacienţilor.
„Va fi un beneficiu atât pentru noi, ca sistem de sănătate - se va putea urmări mult mai clar şi mult mai riguros tot ceea ce se prestează vizavi de un asigurat, dar şi pentru asiguraţi - ei vor putea merge oriunde în ţară fără să mai fie nevoie de atâtea adeverinţe şi atâtea formulare; mai ales când se deplasează dintr-un judeţ într-altul, la medici din alt judeţ, mereu le cer adeverinţe, deşi n-ar trebui, pentru că ei văd în sistem că sunt asiguraţi”, a precizat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Camelia Ilişuan.
În Bistriţa-Năsăud se vor plăti peste 700.000 de lei pentru distribuirea celor 209.000 carduri. Odată cu cardul naţional de sănătate, asiguraţii vor primi şi o scrisoare cu instrucţiuni. Dacă la sfârşitul anului vor fi bistriţeni care nu au primit cardul, aceştia vor trebui să depună o cerere la CJAS BN.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)