"Suntem în finalizarea actului normativ care va reglementa contractul-cadru între furnizori şi casele de asigurări de sănătate şi am toată speranţa că în momentul în care vom primi forma finală a actului se vor regăsi şi propunerile şi solicitările referitoare la debirocratizarea actului medical în special în ceea ce priveşte medicii de familie. Trebuie găsit un echilibru, un consens, între casă-minister şi medicii de familie. (...)Pe de altă parte, medicul de familie trebuie lăsat să aibă suficient timp în aşa fel încât să furnizeze actul medical de calitate. Acolo unde este posibil să se facă transfer electronic de date să se furnizeze doar acel transfer", a afirmat secretarul de stat.
Referindu-se la situaţiile în care li se cer medicilor de familie foarte multe acte tipărite, deşi acestea ar putea fi trimise electronic, Pană consideră că este vorba de un management defectuos în teritoriu care poate fi rezolvat fără probleme de către casele de asigurări de sănătate.
"În pachet am avut grijă în aşa fel încât să putem să oferim mai multe posibilităţi medicului de familie să închidă consultaţia cât şi diagnosticul şi tratamentul pentru pacienţii cu nişte boli cronice prioritare atât timp cât ele nu sunt complicate, dar şi să monitorizeze pacientul care este complicat sau nu este complicat. Singurul lucru care este în continuare în lucru şi care trebuie finalizat este revizuirea listei actuale de medicamente care conţin într-adevăr nişte restricţii. Urmează ca într-o perioadă de timp relativ scurtă să se posteze şi pe web-site lista cu medicamente actuale revizuită", a explicat reprezentantul MS.
El a precizat că nu este vorba de lista nouă de medicamente compensate şi gratuite care este în dezbatere publică în prezent, ci de lista cu medicamente care este valabilă din anul 2008 şi care are restricţiile respective (pentru medici de familie). "În cel mai scurt timp revizuirea se va realiza şi atunci cu siguranţă medicii de familie vor avea posibilitatea să prescrie şi acele medicamente care sunt considerate esenţiale pentru stadiile de început ale unor boli cronice", a mai susţinut Pană.
Reprezentanţii medicilor de familie au susţinut joi într-o conferinţă de presă că fără reducerea birocraţiei nu vor putea prelua în plus nicio activitate medicală prevăzută în pachetul de servicii medicale de bază. Potrivit acestora, din timpul de 15 minute alocat unei consultaţii peste 6 minute trebuie acordate completării de documente.