Dr. Vasile Cepoi, consilier pe probleme de sanatate al prim-ministrului, a explicat faptul ca, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de baza si a noului CoCa, plata catre medicul curant se va face in functie de rezultate, de boli grave depistate in faze incipiente, atunci cand inca mai pot fi tratabile
„Ne intereseaza plata pe rezultat. Deci medicul sa fie preocupat de cresterea eficacitatii actului medical. Se discuta despre transferul centrului de greutate al asistentei medicale din spital, in ambulator. Asta nu inseamna transferul unor sume din spital, in ambulator, pentru ca toti pacientii care au ajuns in spital au trecut prin ambulator. Deci inseamna cresterea eficacitatii interventiilor medicale din ambulator, de asa maniera incat sa nu ajunga in spital. Si asta inseamna o motivare a medicului de a presta acele servicii pentru a obtine acest rezultat, motivarea facandu-se in modalitatea de plata. Daca vom plati cazuri depistate la vreme, cancer spre exemplu, in stadii tratabile, atunci medicul se va stradui sa depisteze cazurile tratabile de cancer ca sa primeasca acesti bani, se va preocupa sa preia gravida in primul trimestru de sarcina pentru a reduce mortalitatea materna infantila”, a explicat consilierul prim-ministrului.
Astfel, se doreste ca depistarea unor boli grave sa se faca inca din fazele incipiente. “Se schimba faptul ca, daca medicul va fi mai preocupat pentru cresterea eficacitatii actului medical, pacientul va evolua mai bine”, a mai explicat dr. Vasile Cepoi.
Medicii de familie vor beneficia de plata per serviciu, in cadrul consultatiei preventive
Radu Tibichi, presedintele CNAS, prezent la acelasi eveniment, a vorbit despre riscograma si despre preventie, lucruri introduse in pachetul de baza: „Medicii au un ghid foarte clar, urmaresc niste parametri foarte clari in ceea ce priveste aceste consultatii, au posibilitatea ca pacientii cu risc major intre 18-39 de ani sa se prezinte anual, deci nu la 3 ani de zile, consider ca este un pas inainte si este benefici pentru sistem”, a explicat acesta.
Medicul de familie va completa riscograma si isi va chema pacientii la consultatia de preventie, fiind motivat prin plata per serviciu.
Citeste sa vezi ce este o riscograma ( CoCa 2014-CoCa2015) Riscograma=Anexa 2C
„Se stabileste in mod clar un chestionar si o riscograma care se va completa de catre medicul de familie. Diferit este ca pacientii vor beneficia de analize medicale penru a identifica un anumit risc, iar medicul de familie va fi motivat prin plata per serviciu”, a mai spus Tibichi.
Inca nu s-au luat masuri pentru sanctionarea persoanelor care nu vor merge sa isi faca aceste consultatii preventive, o forma de monitorizare a populatiei putand fi posibila abia dupa introducerea cardului de sanatate.
„Atunci cand cardul national de sanatate va fi distribut, vom putea spune cu certitudine ca acel pacient nu a trevut pe la medic in perioada in care a fost programat pentru abeneficia de consultatia preventiva. In lipsa acestui sistem de control a instituti o sanctiune in acest moment nu este eficienta si nu este moral sa o facem”, a explicat Tibichi.