Norme Coca 2023 - 2024

Şeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Moldovan , a declarat miercuri că în domeniul medicinii muncii se impune o normare a activităţii, la fel ca şi în alte domenii, astfel încât să fie eliminate falsele consultaţii oferite de diverşi medici.
Dr. Moldovan a spus că există necesitatea unei normări a activităţii medicilor de medicina muncii din România întrucât 'există situaţii hilare, dacă nu ar fi tragice, în care un medic de medicina muncii 'consultă' anual 100.000 - 120.000 de pacienţi'.

'Evident că nu poate să facă acest lucru, evident că stă în spatele unui birou şi face o boală profesională, tenosinovita (inflamaţia încheieturii mâinii, n.r.), pentru că pune foarte multe parafe. Evident, nu ai cum să consulţi un număr atât de mare de pacienţi. Din păcate, această problemă există, nu ne este ruşine să spunem că o avem, în schimb suntem mândri că vrem să o rezolvăm şi există disponibilitate din partea autorităţilor (...) O altă problemă este concurenţa neloială din sistemul de medicina muncii, în sensul în care, din păcate, foarte mulţi angajatori sunt tentaţi să caute servicii de medicina muncii cu preţul cel mai mic şi nu de calitatea cea mai bună şi eu cred că se impune, pe lângă normare, şi o tarifare minimă, lucru cu care colegii mei din ţară au fost de acord', a subliniat acesta. Dr. Horaţiu Moldovan a arătat că problema a fost discutată cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Naţională de Pensii şi că există promisiuni de modificare a unor acte normative, în sensul stabilirii unui număr maxim de salariaţi de care medicul de medicina muncii se poate ocupa pe an.

'A fost înaintat în acest sens un memoriu autorităţilor, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, prin care dorim amendarea HG 355 şi Legii 418/2004 privind statutul medicului de medicina muncii, în care să introducem normarea, numărul exact urmează să fie stabilit. Ideea este că trebuie respectat timpul mediu pe consultaţie de 15 minute. Nu poţi să consulţi în 5 secunde un pacient, lucru care există şi în alte specialităţi reglementate de Ministerul Sănătăţii şi CNAS, deci nu inventăm absolut nimic, doar preluăm anumite reglementări care funcţionează bine în anumite domenii. Aşa evităm să oferim servicii de medicina muncii de proastă calitate, deci creştem calitatea actului medical, dăm şansa medicului de medicina muncii să se ocupe cum trebuie de salariaţii pe care îi are în supraveghere medicală şi dăm şansa angajatorului şi angajatului să aibă servicii de medicina muncii de calitate', a spus dr. Moldovan.

Acesta a arătat că un medic de medicina muncii are ca atribuţii atât controlul medical la angajare, cât şi controlul medical periodic, dar şi vizite la locul de muncă al salariatului, pentru a vedea procesul tehnologic, condiţiile de la locul de muncă şi de a oferi consiliere. 'Are rolul acela de consiliere, care în ultima vreme nu prea se face. Nu ai cum să faci consiliere dacă încerci să consulţi zeci de mii de salariaţi', a mai afirmat dr. Horaţiu Moldovan. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro