Mizeria se ascunde sub preş. Medicii din România, penalizaţi dacă semnalează infecţiile nosocomiale, cauza decesului a trei dintre răniţii de la Colectiv (Adevărul)

Nu doar arsurile au dus la decesul unora dintre tinerii care au fost răniţi în urma tragediei Colectiv, ci şi infecţiile pe care le-au contractat din spitale, au recunoscut joi medicii de la Spitalul de Arşi. Specialiştii spun că toate spitalele din lume au astfel de probleme. Diferenţa e că dacă medicii care lucrează în străinătate sunt încurajaţi să raporteze aceste infecţii, medicii din România sunt penalizaţi dacă o fac. Tocmai din acest motiv, pe hârtie, spitalele de la noi din ţară se numără printre cele mai eficiente din întreagă Europă. Mai exact, cadrele medicale de la noi raportează sub 1% infecţii nosocomiale, în timp ce media europeană este de 7%.

Tatăl unuia dintre tinerii care au pierdut lupta pentru viaţă la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, a scris pe contul său de Facebook că răniţii care au rămas în ţară au fost „condamnaţi la moarte“, fiind trataţi de „medici de urgenţă fără experienţă în operaţiunile cu arşi, arşi foarte grav şi intoxicaţi“. Fiul său, de  22 de ani, a fost victima cu numărul 59 după tragedia din Colectiv. „Copiii ăştia care aveau arsuri pe diferite suprafeţe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduşi într un mediu absolut izolat şi trataţi de specialişti şi cu aparate performante. În schimb, ei fost ţinuţi în medii nesigure, trataţi cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experienţă în domeniu“, a scris Eugen Iancu pe Facebook.

Medicii epidemiologi susţin că doar o treime din infecţiile intraspitaliceşti pot fi prevenite.

De ce apar infecţiile nosocomiale explică medicul infecţionist Gabriel Popescu, de la Institutul Matei Balş din Capitală. Şi tot din Adevărul aflaţi că medicii din Anglia nu au voie cu brăţări sau inele. În Marea Britanie procentul de infecţii nosocomiale publicat de Agenţia de Protecţie a Sănătăţii a fost de 6,4%.

Spitalul de arşi recunoaşte infecţiile:Dacă vreţi adevărul până la capăt atunci de ce nu trimitem îm străinătate şi sutele de oameni săraci arşi într-un an, ci doar pe cei de la colectiv?! (Gazeta Sporturilor)

100.000 de euro, în medie, este costul tratamentului unui mare ars în România, cost pe care îl decontează Casa de Asigurări de Sănătate către Spitalul de Arși.

 

BNR: Cine va beneficia de legea dării în plată? În niciun caz cei cu credite mai mici de 150.000 euro (Ziarul Financiar)

Nicolae Cinteză, şeful supravegherii din BNR, spune că „darea în plată“ în forma adoptată de Parlament nu e o lege bună. „Sunt mai convins ca oricând că DNA ar trebui să analizeze condiţiile în care s-a iniţiat legea“.

 

Prima Casă nu dispare, dar devine inaccesibilă (Jurnalul Naţional)

Dacă în anii crizei, Prima Casă a salvat piaţa imobiliară, acum programul statului are mai mult un impact psihologic decât unul economic. Nici băncile, nici agenţii sau dezvoltatorii imobiliari nu mai depind de el, ci doar tinerii care nu au bani de avans.

Finanţele se gândesc să modifice Prima Casă în 2016, având în vedere că programul nu se mai justifică, însă nici nu dă bine să fie oprit în an electoral. Surse din minister susţin că se doreşte mărirea avansului sau reducerea sumelor alocate, astfel încât programul de creditare să moară lent, de la sine.

 

Abandonat de PSD, Dan Șova a fost încătușat (România Liberă)

Senatul i-a ridicat, ieri, prin vot imunitatea, dar rezultatul din Parlament nu se explică prin respectul deosebit pe care l-ar fi căpătat aleșii față de DNA, ci mai degrabă prin jocuri politice. De la vot au lipsit trei sferturi din reprezentanții UDMR, dar și unii liberali și social-democrați.

Senatorul PSD este acuzat, în acest dosar, că a luat 100.000 de euro mită pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora și o firmă de avocatură, folosindu-se de influența pe care o avea pe lângă directorul general al Centralei, Mihai Bălan.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro