Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătătii a anuntat, joi, că autoritătile locale au posibilitatea să participe la finantarea cheltuielilor de personal ale spitalelor din subordine, precum si la finantarea altor tipuri de cheltuieli, conform OUG 2/2014, care a fost publicată, marti, în Monitorul Oficial, informează un comunicat de presă, citat de dcnews.ro.

Ordonanţa de Urgenţă nr 2/2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede că autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale.

Alături de această măsură, ordonanta mai prevede:

- crearea cadrului legal pentru introducerea pachetelor de servicii medicale: pachetul de bază, pachetul minimal si pachetul de programe nationale de sănătate;

- decontarea din fondul national de asigurări de sănătate a operatiilor de reconstructie mamară prin endoprotezare în cazul interventiilor chirurgicale oncologice;

- posibilitatea ca universitătile de medicină si farmacie acreditate si facultătile de medicină acreditate să poată avea în subordine unităti sanitare;

- unitătile de primiri urgentă pot include în structura proprie compartimente de primiri urgentă din acelasi judet;

Potrivit documentului citat, Ministerul Sănătătii a finalizat si trimis spre avizare trei proiecte de lege considerate cruciale pentru continuarea reformei sănătătii:

- proiectul pilot privind statutul spitalelor

- proiectul pilot privind cresterea veniturilor medicilor si echipei medicale din unitătile sanitare cu paturi

- proiectul de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în sănătate, care se referă la o serie de teme importante: malpraxisul, asistenta medicală comunitară, reglementarea colegiilor profesionale, prevederi referitoare la politica medicamentului.

“Ministerul Sănătătii îsi încheie în acest moment misiunea cu privire la aceste proiecte, după luni de consultări, dialog si dezbateri publice, următoarele etape în aprobarea lor tinând de celelalte institutii abilitate”, se mai preconizează în comunicat.

Totodată, potrivit sursei citate, Ministerul Sănătătii a finalizat si trimis la avizare HG privind înfiintarea Agentiei Nationale de Achizitii, Dispozitive Medicale si Investitii în Sănătate si HG privind reorganizarea Institutului National de Sănătate Publică.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro