Norme Coca 2023 - 2024

Nemulţumiţi de leafa pe care o primesc, doctorii din Ungaria s-au mobilizat pe Facebook pentru a cere salarii mai mari. La fel ca şi medicii români, care anul trecut au apelat la un scenariu similar după ce au creat un grup pe reţeaua de socializare în care şi-au exprimat nemulţmirile, şi cadrele medicale ungare cer eliminarea mitei din sistemul sanitar

Scenariu similar cu cel petrecut în vara anului 2015 în România, când peste 30.000 de medici din ţară dar şi susţinători ai acestora au creat un grup de Facebook prin care au solicitat majorări salariale şi au ameninţat că vor bloca activitatea din unităţile sanitare. Doctorii maghiari au creat grupul „1001 medici care militează împotriva bacişului” şi cer lefuri mai mari.    Salariul medicilor şi cel al asistenţilor, sub media naţională    În prezent, salariul net al medicilor, dar şi cel al asistenţilor medicali din Ungaria este sub media naţională, informează Mediafax. De altfel, doctorii din Ungaria beneficiază în acest moment de sprijinul unui pardid aflat în opoziţie, care susţine că sistemul sanitar nu a suferit modificări financiare încă din anul 2009.

La fel ca şi România, Ungaria se confruntă cu un exod al cadrelor medicale. Concret, 5.800 de medici ungari au emigrat în ultimii cinci ani, iar 8.080 de medici mai lucrează în prezent în spitalele publice din Ungaria. În ceea ce priveşte asistentele medicale, numărul posturilor vacante a ajuns la 26.000.    25% în plus pentru cadrele medicale din România    Anul trecut, luna octombrie a adus majorări salariale de 25% pentru cadrele medicale de la noi. Asta după ce medicii şi asistentele au ameninţat pe Facebook că vor pune halatele în cui. Sindicatele şi doctorii care au mers la negocieri au reuşit să obţină, după îndelungi discuţii, promisiunea că lefurile vor fi majorate, ceea ce s-a şi întâmplat.

„După 25 de ani de decizii politice total lipsite de înţelepciune când a fost vorba de sistemul medical, am ajuns la situaţia catastrofală în care medicii, pentru că au un salariu de mizerie, pleacă lunar cu sutele din ţară. La aceasta se adaugă condiţiile precare din foarte multe spitale astfel încât mulţi medici rămaşi în România se află în imposibilitatea să desfăşoare un act medical de calitate pentru pacienţii lor”, a scris doctorul Letitia Coriu în numele Alianţei Medicilor, organizaţia care a fost înfiinţată la scurt timp după ce medicii s-au mobilizat pe Facebook.

Grupul din România a pornit ca urmare a proastei salarizări şi a condiţiilor mizere din spitalele publice, motiv pentru care aceştia au cerut modernizarea sistemului medical. În prezent sunt adunate pe un grup pe Facebook peste 33.000 de cadre medicale şi persoane dornice de modernizarea sistemul medical din România.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro